Hyvää huomenta! Tänään on Taiton päivä. Kun ei huvita kirjoittaa taidoista eikä taitoista, jäi jäljelle vanha tuttu Vuotuinen ajantieto eikä Kustaa Vilkuna nytkään petä! Tämä on ollut ennen Tiburtiuksen päivä ja tänään alkaa kesä!

Huhtikuun neljännentoista päivän kohdalla on vanhassa almanakassa lukenut "Suwi-Päiwä". Kansa on puhunut myös suviöistä, joita oli kolme eli yöt Julianuksen, Justinuksen ja Tiburtiuksen päivää vasten. Nyky-almanakka onnittelee näinä päivinä ensin Juliusta, Juliaa, Juliaanaa ja Jannaa, sitten Tellervoa ja tänään siis Taitoa. En nyt viitsi mainita, kuinka pitkään kylmää jatkuu, jos näinä öinä on lämpömittari ollut pakkasen puolella. Sen voin sanoa, että monta viikkoa.

Merkittävä päivä, sanoo Vilkuna. Tämä Tiburtiuksen päivä on vanhastaan merkinnyt ensimmäistä kesä- eli suvipäivää, joten viime yö oli ensimmäinen kesäyö. Tuntuu vähän omituiselta, mutta Vilkuna selittää, että suvipäivässä ja suviyössä on säilynyt muisto ikivanhasta pohjoismaisesta vuoden kahtia jaosta. Jako kuulemma näkyy useimmissa vanhoissa suomalaisissa riimukalentereissakin.

"Aikojen alussa" vuosi jaettiin suveen ja talveen. Puoliskot jaettiin vielä 13 viikon mittaisiin neljänneksiin. Näin laskettuna ensimmäinen suvipäivä oli 14. huhtikuuta, keskikesä 13. heinäkuuta, ensimmäinen talvipäivä 14. lokakuuta ja sydäntalvi 13. tammikuuta. - Myös muita "suviöitä" on tunnettu ja niistä on ennustettu eri asioita. Tiburtius edustaa marja-, Yrjö heinä- ja Markku viljavuotta. Jos siis viime yö oli lauha, on tulossa hyvä marjasato.

Tämä päivä näemmä on ollut tärkeä eläinkunnassakin. Kalat lähtevät Tiburtiuksena liikkeelle, kurjet tulevat jo Keski-Pohjanmaalle saakka ja västäräkki saapuu "kurjen siiven päällä". Varis munii ensimmäisen munansa. Niinpä niin, ilmankos variksella on ollut kova kiire kerätä pesän rakennustarpeita.