Naapurin leikkuupuimuri raksuttaa pellolla. On ohraa puimassa. Toinen isäntä näytti availevan latonsa ovia ja myös kolmannella on puimuri starttikuopissa. Kaikesta päätellen näemme rajanaapurinkin pian köröttelevän meidän talon taakse, ellei nyt yllättäen taas rupea satamaan. Tämä lähinaapuri, tai oikeastaan veljespari, kylläkin tekee päivätyönsä muualla, kuten kai suurin osa nykyviljelijöistä, joten he ovat erikoisen paljon Luojan säiden armoilla.

841335.jpg

Tämä syksyinen viljan tuoksu on kai etenkin meille maalaislikoille omassa arvossaan. Lähdenkin kohta haistelemaan sitä koiran kanssa naapurin ohrapellon laitaan.

Toinen syksyn tuoksu on sitten se kynnetyn maan haju, jonka senkin oikein hyvin muistan lapsuudesta. Mukulat tietysti pantiin asialle, kun kyntömiehellä oli päiväkahvin aika. Ihmiselle kai hajumuistot ovat erityisen hyvin säilyviä, muistan jostain lukeneeni. Ainakin itselleni tuoksut ovat tärkeitä siteitä moneen asiaan. Kypsän viljan tuoksu on yksi näitä lapsuuden muistoja.

Koiralla oli jo eilen maha sekaisin ja tänään se pyysi jo parikin ekstrakertaa ulos. Taitaa olla paras nytkin lähteä liikkeelle. Olisikohan lääkekuuri sopimaton? Taas seuraamme tilannetta. Tuolla on jo kymmenkunta vuotta ikää, joka on kuitenkin aika paljon isolle koiralle. Toivottavasti ei ole mitään vakavaa. Eihän sitäkään tietysti tiedä, minä aamuna heräämme niin että koira makaa tassut pystyssä. Tai me itse.

Kypsästä viljasta tuli mieleen se, mitä kauppareissulla kuulimme. Kummallekin hyvin tuttu ruustinna oli saanut aivoinfarktin, tosin siitä on jo jonkin verran aikaa, mutta emme vain olleet sattuneet kuulemaan. Nyt hän kuitenkin on kotona, mutta pyörätuolissa. Virkeä, iloinen, puhelias ihminen ja sitten loppuelämä ihan jotain muuta kuin olisi suonut hänelle, liikkumattomana, lähes puhumattomana. Ikää on sen verran, että ei ole oletettavaa että hän enää tuosta ainakaan erityisen terveeksi kuntoutuisi. Pohdimme kotimatkalla, että onko hän yli 85 v. vai alle. Kypsää viljaa, joka varmaan itse toivoisi jo korjuuajan olevan lähellä.