Herätyskello joutui aamulla töihin, sillä minulla oli terveyskeskusreissu tai tarkemmin sanottuna labrakäynti. Kun oli sokereiden mittaus edessä, niin piti lähteä matkaan syömättä ja juomatta. Vuosikokeista oli kysymys, joten ehkä ei tässä sen kummempaa, paitsi että olen ollut hirmuisen väsynyt iltaisin. Hyvä on kun nyt tutkitaan. Yksi lääke vaihtui ja se saattaa olla väsymyksen syy. Ja verenpaineet ovat aika matalalla - kiitos lääkkeiden.

Itse kokeissa verisuonet olivat taas kerran kadoksissa. Kolmesta kohdasta oli otettava, ennen kuin kovin hitaasti lirisevää verta tuli tarpeeksi putkiin, joita oli ainakin puolenkymmentä odottamassa. Nyt minulla on kummassakin kädenselässä oikein komeat mustelmat, mutta sehän ei haittaa yhtään.

Terveyskeskuksemme labraan on tehtävä ajanvaraus. Siltikin joskus joutuu odottelemaan, mikä ei ole kivaa varsinkaan nälkäisenä ja janoisena. Nyt ei tarvinnut odottaa, vaikka kuulemma tauti oli kaatanut henkilökuntaa sairasvuoteelle. Edellisellä reissullani varattua aikaani ei löytynyt kirjoista eikä kansista ja nytkin vieressä istui rouva, jolle oli käynyt ihan samalla tavalla. Nyt kaikki meni siis sutjakkaasti ainakin omalta osaltani.

Pienikin odottelu on joskus joillekuille liikaa. Paikalla oli nytkin ns. kiireinen bisnesmies, joka ensin selvitti kauppojaan kännykkäänsä ja siis samalla meille kaikille uteliaille. Kännykän käyttö terveyskeskuksessa on muistaakseni kielletty jo ulko-ovesta lähtien, mutta samat säännöt eivät näemmä koske kaikkia. Kun hän sai puhelunsa valmiiksi, niin ryntäsi soittamaan hätäkelloa, siis sitä jolla päivystyksestä tulevat kiirepotilaat pääsevät jonon ohi labraan. Eikä malttanut odottaa edes oven avautumista, vaan ryntäsi saman tien labran puolelle. Jos tein oikeita havaintoja, niin herran aika oli sama kuin minunkin eli kello yhdeksän ja puoli kymmenen välillä. Ainakin hän tuli paikalle vasta minun jälkeeni.

Ensi kuun alussa meillä alkaa kokonaan uusi systeemi terveyskeskuksessa. Saamme omalääkärin lisäksi nimetyn omahoitajan, jolta tilataan niin lääkärin, hoitajan kuin labrankin vastaanotot. Jos systeemi toimii kuten on ajateltu, niin sehän on vallan loistava järjestelmä. Tähän mennessä lääkäri on tilattu eri numerosta kuin labra ja tietysti vielä kumpikin omaan kellonaikaansa. Sairaanhoitajan vastaanotto on ollut erikseen, mutta kai jonkinlainen sortteeraus on kuitenkin tapahtunut jo ajantilauspuhelimessa. Nyt asiakasta ei enää hyppyytetä paikasta toiseen ja ajanvarauksesta toiseen.

Omahoitaja oppii ainakin aikaa myöten tuntemaan alueensa asiakkaat vaivoineen ja on ikäänkuin henkilökohtainen, luotettava "lähihoitaja".  Siis näinhän tämä parhaimmillaan toimii. Entäs sitten jos vaikka kemiat eivät pelaakaan tai on muuten epämiellyttävä hoitaja taikka lääkäri, jonka kanssa ei vaan tule toimeen? Minulla ei ole varsinaisesti valittamista, mutta mieheni tuskaantui sijaislääkäriin niin, ettei aio mennä terveyskeskukseen muuta kuin kuulemma jalat edellä. Lääkäri tiiraili vain tietokonettaan ja mutisi aivan muusta kuin mitä varten miehen olin saanut suunnilleen pakottamalla terveyskeskukseen. - Kynnys vaihdattaa itsensä toiselle lääkärille on aika korkea, vaikkei varmaan mahdotonta.

No, alkuun voi täälläkin olla harjoittelua, mutta ainakin aamulla tapaamani hoitaja kertoi todella hyvistä kokemuksista. Järjestelmää on testattu meidän kaupungin yhdellä terveyskeskusalueella syksystä alkaen ja nyt se sitten laajennetaan kaikille kolmelle alueelle. Itse pääsen testaamaan ajanvarausta heti ensi viikolla, kun labrakokeet valmistuvat.

Aamupala kotona maistui harvinaisen hyvältä ja tuntuu kuin päivä olisi saanut lisää pituutta. Tietysti saikin, kun nousin aikaisin sängystä.