Linnut sen tietävät: syksy on tullut. Meidän pihassa oli sunnuntaina epätodellinen, lähes dramaattinen tunnelma. Kun tulimme juhlista, jouduimme keskelle valtavaa säksätystä. Lintulauma oli valloittanut kaikki pihapuut.

Jo lauantaina näin ison lintuparven lentävän pihan ja pellon väliä. Kun jostain kauempaa kuului pariinkin kertaan varmaan sorsastajan ampuma laukaus, lehahti parvi pihapihlajaan ja äkkiä taas jonnekin viljapellon suojiin. Otin kuvan ikkunan läpi valoa vasten enkä tunnistanut lintuja. Epäilin silloin tilhiä. Mies puhui kottaraisista, mutta nämä olivat vähän isompia ja luullakseni kottaraiset muuttavat jo aikaisemmin. Niitäkin kyllä elokuussa kokoontui laumoittain viereiselle joutomaalle.

1873536.jpg

Kun sunnuntaina illansuussa kotiuduimme juhlista, oli pihan valloittanut vieläkin valtavampi parvi samoja lintuja. Niitä oli varmaan satoja ellei peräti tuhansia! Linnut olivat kokoontuneet pihapuihin, jopa vanhan koivun ja korkean kuusen latvat olivat taipuneet niiden painosta. Säksätyskin kuului varmaan pitkälle. Riensin taas kameran kanssa paikalle, mutta kuvaaminen taivasta vasten oli yhtä vaikeaa ja epäonnista kuin lauantainakin.

Yhtäkkiä tuntui kuin koko maailma olisi hiljentynyt, säksätys loppui, kuului kahahdus ja yhteisellä päätöksellä lintulauma lähti lentoon. Ne kaarsivat kohti etelää eivätkä enää palanneet. Meidän piha oli varmaan sovittu kokoontumispaikka, jonne etujoukot saapuivat jo edellisenä päivänä. Arvelimme, että linnut lähtivät yöksi mahdollisesti jonnekin Helsingin Vanhankaupungin lahden tai Sipoonlahden tuntumaan ja sieltä sitten heti aamulla suotuisien tuulien kannattelemina meren yli kohti lämpimämpiä maita.

Yksi lintupoloinen oli jäänyt porukasta ja vaikken ehtinyt sitä kuvatakaan, sain kuitenkin hyvän näköhavainnon. Lintujen täytyi olla rastaita. Tilhi-teoriasta olimme luopuneet jo aikaisemmin, sillä tuollainen porukka olisi syönyt pihlajan hetkessä tyhjäksi ja toisaalta tilhen töyhtösiluettikin on helppo tunnistaa.  Sunnuntain kuvat ovat vielä kamerassa ja kamera alakerrassa, mutta jos sieltä löytyy parempia, niin tuon tännekin.