Olemme kuunnelleet fasaanin huutelua pihassa ja arvelleet, että ehkä yksinäinen poikamies se siellä huhuilee. Eikö mitä! Isäfasaani toi tänään perheensä esille. Rastaan kokoisia poikasia on ainakin kolme. - Kun käväisin äsken kasvimaalla, asettui huolehtivainen isä heti hälytysasentoon, matalaksi siivet levällään, jolloin lapsoset viipottivat tontin laidalla olevaan ryteikköön turvaan.

Jäin miettimään, mikä on tämän lintuperheen työnjako. Äitiä ei ainakaan näkynyt, mutta luultavasti hyvin maastoutuva naaras oli samassa seurueessa. Mukava huomata, etteivät esimerkiksi pihassa seikkailevat naapuruston irtokissat ole tuhonneet pesää. Ne, tai joku muu tuholainen on vähentänyt huomattavasti pihapiirimme aikaisemmin aika runsasta fasaanikantaa eikä poikasia ole näkynyt moneen vuoteen. Toivottavasti nämä palleroiset saavat varttua edelleenkin kaikessa rauhassa.

Musta iso kissa on oleskellut monta vuotta pihapiirissämme, mutta nyt sitä ei enää ole näkynyt. Ehkä se vihdoinkin päätti jäädä oikeaan kotiinsa - missä liekään -  tai on siirtynyt autuaammille hiirestysmaille. Vanhan talomme alta löytyi mukavia hiiripaisteja ja varmaan myös pihan kesyt linnut ovat saaneet kyytiä. Siksi tämä kissanrontti varmaan meillä on viihtynytkin, sillä emme pidä tapana ruokkia vieraita kissoja. Usein se keväisin otti aurinkoakin vanhan kuusen juurella heti kun ensimmäiset lumet sulivat. Ja piti muutenkin pihaa omana reviirinään, josta taisteli kiivaasti toisen kulkulaisen, merirosvo-lappuisen katin kanssa. Kun viime kesänä pihaan ilmaantui vielä kolmas kissa, saateltiin se kovan karjaisun kanssa lujaa vauhtia matkaansa.  En tiennyt, että vanha kissa jaksaa juostakaan niin lujaa.

Helle tekee tepposensa: mitään ei jaksa tehdä, eikä onneksi tarvitsekaan. Illalla sentään kastelen kasvimaata. Onneksi on oma kaivo. Vaikkei vanhan kaivon vesi taida ollakaan juomakelpoista, sopii se hyvin kasvimaan virvoitteluun. Sadetta saisi tulla, nurmikkokin on jo palanut ruskeaksi, mutta siihen emme raaski kaivonkaan vettä käyttää. Voin hyvin kuvitella, miten moni viljelijä, veljeni mukaan lukien, toivoo hiljaista, muutamankin päivän kestävää kesäsadetta. Sitä eivät sääennustet ole luvaneet ainakaan toistaiseksi.