Meillä ovat viime aikoina "kuldakägözet" kukkuneet. Ukko-kulta kertoi silmät säteillen ja posket innosta hehkuen löytäneensä nyt vihdoinkin sen ikioman sävelensä - puolen vuosisadan etsimisen jälkeen. Torvi todella soi käsittämättömän kauniisti, vaikka hän ei vielä ole edes soittanut sitä kuin runsaan kuukauden. Tietysti takana on koulutus ja uutterat harjoitukset monta kertaa päivässä.

Kun naureskelin yhtenä iltana, että seuraavaksi kai hankitaan banjo, niin eikös tämä muistuttanut, että sellainen on jo talossa, äidin vanha mutta risa vehje, joka pitäisikin korjauttaa. Veikkaan, ettei mene kauankaan kun talossa on ikioma torvi. Aietta voi perustella esimerkiksi sillä, että perikunta voi aikanaan sitten jakaa soittimia.

Nyt näissä kotoisissa lauantai-illan ehtookelloissa on menossa vanha kaunis Reppurin laulu, jota hän harjoittelee oikein tosissaan. Ystävämme syntymäpäivät ovat suunnilleen kuukauden päästä. Siellä rohkea mieheni aikoo julkisesti tämän soittaa kaverilleen syntymäpäivälahjaksi.

Reppurin laulu<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Luadogan meren randamil
mie kazvoin kaugopriha,
siel mie paimoivirzie lauloin,
nyt eis on mieron piha.
Karjalan mail kuldakägözet kukkuu,
kirikön ristat kiiIdelöö,
taljankka se liioin tantshuloih kutshuu,
kannel hembieh helisöö.

Siel on kallis kandajain,
siel mielitiettoni tshoma,
Moamokullan kainalost on
mutshoin otettu oma.
Karjalan mail kuldakägözet kukkuu,
kirikön ristat kiiIdelöö,
taljankka se liioin tantshuloih kutshuu,
kannel hembieh helisöö.

Oskar Merikanto. Larin Kyösti = Kyösti Larson, 1873-1948, Iivo Härkönen, 1882-1941.
(Lähde Nuorten laulukirja, Wilho Siukonen, Otava, 1953, 79.)

1787811.jpg

Meillä ei satanut eilen lunta eikä rakeita, kuten itäisellä Uudellamaalla eikä niin kovin kaukanakaan. Nämä komeat pilvet olivat sillä suunnalla iltapäivällä ennen kuin täällä ukonilma alkoi. Ukkosteli ja satoi, mutta ainakaan meillä ei onneksi ollenkaan niin pahasti kuin mitä ennustettiin. Sadekuvia kyllä pääsin ottamaan vastaisen varalle ihan tarpeeksi. Vettä tuli kymmenkunta milliä ja se oli vain hyväksi. Olinkin säästellyt leimukukkien ja kesäkurpitsoiden kastelua. Mutta uutiskuvien perusteella esimerkiksi jossain Porvoon - Askolan tienoilla on tullut isoja rakeita ja tietä on jouduttu jopa auraamaan. Keskellä kesää! Siis maailmankirjat ovat ihan sekaisin. - Tuo kuvan töttero on pala meidän talosta ja vieressä vähän savupiippua.

Laulusta vielä kolmas säkeistö. En voi väittää ymmärtäväni tarkkaan kaikkia sanoja, mutta suunnilleen.

Kierdelinin da kierdelin,
on selgä sumptshan painos.
Mieroh matkamielenibä
Omah kodih on ainos.
Karjalan mail kuldakägözet kukkuu,
kirikön ristat kiiIdelöö,
taljankka se liioin tantshuloih kutshuu,
kannel hembieh helisöö.