Tämmöistä tämä Suomen suvi on. Ensin ei sada ja sitten kun alkaa, niin sataa oikein kunnolla. Toivottavasti saadaan kaunis juhannus ja muutama poutapäivä ennen sitäkin, esimerkiksi huomiseksi. Tänään tosin ei ole satanut, mutta pilvet roikkuvat niin alhaalla, että milloin hyvänsä ropsahtaa vettä. Ukkonenkin taitaa taas jytistää jossain kauempana. Laiskana ihmisenä en katsonut tarpeelliseksi lähteä tänäänkään puutarhahommiin. Sade alkaisi kuitenkin heti kun pääsisin kasvimaalle asti.

Toivottavasti tosiaan huomenna on nätti sunnuntai. Isäntä lähtee Kellokosken hautausmaan 200-vuotisjuhlaan, joka käsittääkseni pidetään tilaisuuden luonteen mukaisesti ulkona. Minä olen menossa samaan aikaan tyttären kanssa tämän serkun rippijuhliin. Konfirmaatio tapahtuu Tuusulan kirkossa ja kirkkokahvit ovat sitten rippilapsen kotona, joten aurinkoinen tai edes kuiva sää olisi eduksi tällekin juhlalle. Molemmat ovat saman seurakunnan tilaisuuksia, mutta eri puolilla pitäjää. Tytär lupasi käydä aamulla ostamassa ruusun minunkin puolestani.

Lähdemme hyvissä ajoin liikkeelle, parkkipaikka tietysti mielessä, mutta jos ehdimme ja sää sallii ja jalat kestävät, on mukava kävellä vanhalla kirkkomaalla. Siellä on mm. Aleksis Kiven ja monen muun merkkihenkilön hautapaadet ja kauniit maisemat Tuusulanjärvelle. Nykyinen  hautausmaa - jo tosi pitkään käytössä ollut sekin - on vain pienen matkan päässä, mutta ainakaan menomatkalla emme ehdi sinne. Jospa tulomatkalla ehtisimme. Tytär ei ole tainnut koskaan käydä äitinsä iso- ja isoisovanhempien haudoilla. Häpeä tunnustaa, mutta kun hän ei noita esi-isiään ja -äitejään ole koskaan tavannut, ei ole tullut aikaisemmin tämä puute minullekaan mieleen.

Jos saan otettua kuvia kirkosta tai hautausmaista, tulen lisäämään niitä tänne sitten myöhemmin. Ja tuli mieleen, että voisi sitä käydä omankin seurakunnan hautuumaalla joskus muulloinkin kuin viemässä joulukynttilöitä tutuille haudoille. Ihan vaan kävelemässä ja hiljentymässäkin. Viime aikoina on tuttuja nimiä joutunut lukemaan liiankin usein kuolinilmoituksista.

Tässä kuvia Tuusulan tunnelmallisesta puukirkosta. Sisäkuvat ovat vähän tärähtäneitä, mutta toisaalta en halunnut - enkä olisi penkistä voinutkaan - kuvata rippilapsia kovin tarkkaan. Sisällä on Vanhankylän kartanon kirkon rakentamisen aikaan omistaneen Stålhane-suvun komeat vaakunat. Alkuperäiset ovat käsittääkseni Kansallismuseossa. Kartono on monien vaiheiden jälkeen nykyisin Järvenpään kaupungin omistama.

Kirkon ympärillä olevassa kirkkopuistossa on pääasiassa vanhoja hautoja. Kirkkoherrat saavat sieltä edelleen viimeisen leposijansa. Tuonne sankariristille olen itsekin lakkiaispäivänäni 41 vuotta sitten käynyt viemässä ruusuni, samoin tyttäreni, joka kirjoitti muistaakseni 18 vuotta sitten. Viimeinen kuva on monelle varmaan tuttu: Aleksis Kiven hautapaasi.

1650156.jpg

1650158.jpg

1650164.jpg

1650171.jpg

1650147.jpg