Paistoin tänään, ei kun eilen... Siis illaksi paistoin kaksi aika kivaa ja halpaa uunijuttua: silakkapiirakkaa ja ryynirieskaa.

Silakkapiirakka

992088.jpg

Silakkapiirakan ohjeen poimin viime viikolla jostain syystä postilaatikkoon kolahtaneesta Seura-lehdestä. Siinä oli muitakin hyvän tuntuisia silakkareseptejä, joita aion kokeilla. Alkuperäisessä ohjeessa pohjataikina sekoitettiin itse margariinista, vehnä- ja ruisjauhosta. En muista, olisiko siinä ollut munaakin. Mutta kun leivon harvoin, en viitsinyt ostaa ruisjauhoja kaappiin makoilemaan, vaan ostin piirakan pohjaksi paketin Myllyn Parhaan ruistaikinaa ja taputtelin sen aika ison, soikean vuoan pohjalle.

Silakkafileitä olin varannut puoli kiloa, mutta niitä olisi voinut olla muutama kappale enemmänkin. Jokaiselle fileelle panin nokareen aurajuustoa (light-versiota), vähän tilliä ja ruohosipulia (jotka voi jättää poiskin ainakin nyt kun niistä ei lähtenyt juuri yhtään makua ja hinta oli kaamea). Kuten kuvasta näkyy, silakat rullattiin ja pantiin vuokaan sievästi peräjälkeen. Sitten sekoitin purkilliseen (= 2,5 dl) 7-prosenttista ruokakermaa 3 kananmunaa, vähän suolaa ja mustapippuria. Ripottelin silakkarullien väliin aurajuustomurusia ja kaadoin muna-kerman päälle. Sitten vaan uuniin 175 asteeseen noin tunniksi.

Ryynirieska

Tätä olen tehnyt aikaisemminkin, joskus kesäkuussa, mutta nyt en saanut millään onnistumaan linkin tekoa unenpöppörässäni.

Siis tarvitaan 4-5 dl rikottuja ohraryynejä (minulla oli vielä jäljellä Tampion myllyn juuri tähän tarkoitukseen jauhettuja ryynejä, joissa tuntui olevan vähän jauhoakin mukana), 5 dl vettä, 1 l piimää, 1-2 kananmunaa, suolaa, tilkka öljyä. Liota ryynejä vedessä tunnin verran tai vaikka pitempäänkin, lisää muuta aineet ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 200 asteessa tunnin verran. Huom. taikina on aika löysää, joten varo ettei se lipsahda leivinpaperin ulkopuolelle.

992087.jpg

Silakkapiirakkaa pistelimme hyvällä ruokahalulla päivän pääateriaksi. Vajaa puolet jäi huomiselle, ei kun siis tämän päivän ateriaksi, mutta ehkä keitän satsin jotain vihanneksia lisäksi. Rieskasta osa on menossa pakkaseen, osa jää aamu- ja iltapalaksi. Tuhtia ruokaahan nämä kumpikin ovat, mutta terveellisiä ja vähäkalorisia. Sitä paitsi voihan sitä vähän miettiä, minkä kokoisen annoksen latoo lautaselleen ;-)...