Olen tehnyt yksinkertaista ja aika edullistakin pesto-kastikkeen mukaelmaa monet vuodet. Oikeassa pestossa käytetään pinjansiemeniä, mutta niihin minulla ei ole varaa. Keksin joko itse tai luin jostain, että ne voisi korvata suolapähkinöillä ja a vot, hyvää tuli. Parmesaania en sentään ole korvannut edam-raasteella, mutta mahdollisesti mustaleima-juustoraastekin voisi käydä, kun tämä nyt kuitenkin on mukaelma...  Tällä ohjeella tein tänään kastiketta. Annos on melkein tuplakokoinen eli kastiketta tuli kaksi purkillista:

  • 2 dl suolapähkinöitä
  • 1 valkosipulin kynnet
  • 1 kulhollinen basilikaa (= noin kaksi ruukullista)
  • n. 1 tl mustapippuria
  • n. 1/2 - 1 tl suolaa
  • 2 pussia parmesaaniraastetta
  • 5 dl oliiviöljyä

Hienonna ensin suolapähkinät monitoimikoneessa, lisää valkosipulin kynnet ja lopuksi basilika ja mausteet. Jos varret eivät ole kovin kovettuneita, ne voi hyvin hurauttaa mukaan. Lisää sitten juustoraaste ja lopuksi oliivi- tai rypsiöljyä vähän kerrallaan koneen käydessä. Tarkista vielä maku ja pistä purkkiin. Säilyvyysajasta en mene sanomaan mitään, sillä meillä tämä on aina loppunut ennen pilaantumistaan. Lienee korkeintaa parisen viikkoa. Tätä on mukava vedellä leivän päälle ja käyttää perunoidenkin kyytipoikana.