Se puoli tässä kylmässä sadesäässä on, että ei tarvitse lähteä ainakaan pihahommiin, vaikka toisaalta hinku saada paikat siistiksi on kova. Lämpömittari näyttää hädin tuskin yli kymmentä astetta ja maa on niin märkä, ettei ole asiaa kasvimaalle.  Ehkä kuitenkin teen pienen tarkastusmatkan kasvihuoneelle, sillä siellä varmaan tarvitaan jo kastelua. Kelin lisäksi mieltä ahdistaa vanhusten tilanne. Mitään dramaattista ei onneksi ole tapahtunut, päinvastoin. Äiti tuntui aika virkeältä ja hyväntuuliselta, kun kävimme häntä katsomassa sairaalassa. 

Nyt kun he alkavat toipua, niin taitaa vähän alkaa vetää kiukkusuonesta? Varsinkin isä on hermostunut yksin olemiseen. Kun hänellä ei ole päävärkissä mitään suurempaa vikaa, niin tarvittavat argumentit hän kyllä osaa esittää kenelle tahansa eli hän haluaa muorin äkkiä kotiin. Tietysti molemmilla onkin suuri ikävä. Minä pahaa pelkään, että pian faija kiipeää taksiin ja lähtee hakemaan muorin kotiin. Itse olen nyt päässyt tai joutunut luottohenkilöksi eli isä pani minut soittamaan sairaalaan. En saanut asioita sen enempää eteenpäin kuin isä itsekään, paitsi että itselleni tämän ahistuksen.

Isä oikeastaan edellyttää saavansa vaimonsa kotiin aivan lähimmässä tulevaisuudessa. Lisäksi hän jo suunnittelee heille yhteistä kauppareissua, kun sentään juhannuskin on tulossa. Toivottavasti sain hänet ymmärtämään, että ei meidän muorista vielä sentään kaupassa kävelijäksi ole edes rollaattorin kanssa. Kun kävimme tänään katsomassa häntä, tuntui muistikin pelaavan. Ainakaan hän ei enää ole opiston täydennyskurssilla poikia riijaamassa, vaan ihan oikeasti sairaalassa, josta kaipuu kotiin on valtava. Kotiuttamista suunnitellaankin, jahka tarvittavat järjestelyt on tehty kotisairaanhoidon osalta.

1245080659_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ei liity äskeiseen, mutta täällä meidän ja naapurikuntienkin alueella käydään vilkasta ja aiheellista polemiikkia mm. vanhusten hoidosta. Näinä ankeina aikoina on taas löydetty takuuvarmaksi säästökohteeksi vanhat, vaivaiset ja lapset, kun kuntien rahat on loppu syystä että ne menevät muihin, sanoisinko yksinkertaisena kansalaisena, jonnin joutaviin kohteisiin, Kankkulan kaivoon. Yhtäkin esimerkkiä katselemme joka päivä: tietyömaata, jonka tarpeellisuus ei ole ainakaan minulle valjennut. 

Leivän lisäksi tarvitaan sirkushuveja, joten en vastusta kulttuurin tukemista kunnan rahoista, mutta täälläkin rahaa syydetään sellaisiin kohteisiin, jotka eivät nyt ole välttämättömiä. Säästö suunnitellaan otettavaksi esimerkiksi siten, että puretaan ajat sitten tehtyjä hoitokotisopimuksia lähes liikuntakyvyttömiltä yli kasikymppisiltä vanhuksilta, ahdetaan kaksi mummua vaivaistalon yhden hengen huoneeseen ja vuokrataan näin vapautuneita huoneita ulkokuntalaisille, lakkautetaan "tehottomia" kouluja, poistetaan sotaveteraanien etuuksia, rajoitetaan vammaisten liikkumista, poistetaan lasten kotihoidon tukea ja niin edelleen. Olen varmaan liian vanha ja liian seitkytlukulainen ymmärtääkseni tätä menoa. Päättäjiltä on kadonnut loppukin vastuu ja moraali.