Meillä suvussa ovat kulkeneet niminä Eskil ja Esko, päivän nimipäiväsankarit. Se Eskil, joka jätti nimensä almanakkaan, on elänyt joskus 1100-luvulla. Hän oli englantilaissyntyinen, Ruotsissa marttyyrikuoleman kohdannut apostoli. Eskil-parka yritti estää pakanallisia uhrimenoja, muttei arvannut että kansa suuttuisi tästä niin, että kivitti miehen kuoliaaksi. Paikalle koottiin suuri kiviröykkiö ja sen paikalle syntyi myöhemmin Eskilstunan kaupunkina, kertoo Kustaa Vilkunan Ajantieto, ehtymätön tietolähteeni.

648881.jpg

Suomessa Esko on ollut erityisesti hampun ja nauriin kylvämiseen otollinen päivä. Pohjanmaalta on sanonta: "Kylvä minut Eskelin päivänä ja ota ylös Perttuna (24.8), niin minusta tulee vahvaa." Näin sanoi hamppu isännälle. Miten lie tänään, kun kuulemma tuo hampun kotitarveviljely on kovasti lisääntynyt.

Tässä vielä yksi riippumattomaisema viime viikolta:

648871.jpg

Mumminmuru on tänään tulossa kylään, tällä kertaa parin päivän reissulle. Mukavaa! Eilistä hyvää mansikkakakkua jäi sopivasti ja tilauksessa on pinaattilettuja. Tiedossa olisi pihahommia niin mummille kuin lapsellekin, vaikkei nuorukainen olekaan kovin innostunut puutarhanhoidosta. Jotain pitää vielä kylvää, ei tosin hamppua eikä naurista... Poika juuri soitti ja pyysi hakupalvelua, sillä sataa. Saas nähdä, miten kylvöätyöt sujuvat sateessa.