Äh, kävin korjaamassa vain muutaman kirjoitusvirheen.

Tasa-arvon ja Minna Canthin päivään osui teemaan sopivaa tekstiä. Löysin nimittäin taas muutamia mukavan divariaarteen, joista yksi insipiroi kirjoittamaan keskellä yötä, unta odotellessani. (Siksi ajoitin julkaisemisen vasta säädyllisesti aamuun. 

Sain käsiini Helsingin suomalaisen tyttökoulun 50-vuotisijuhlajulkaisun, joka on viehättävää ajankuvaa, kirjoitettu v. 1919. Historia2-sivulaatikosta löytyy koulun perustamistoimista vähän tekstiä ja myös taustoja suoraan historiikista kopioituna. En viitsinyt ruveta sen tarkemmin perustamiskäänteitä selvittämään. Lisää seuraa, jahka ehdin kirjoittaa.

Koulun opettajakunnassa oli jo alkuvuosikymmeninä monia muistakin yhteyksistä tunnettuja nimiä. Oppilasluetteloa ei kirjasessa valitettavasti ole, mutta tarkistin muista lähteistä, että ainakin useimmat Swanin "yhdeksästä mustasta joutsenesta" kävi sekä tyttökoulun että vielä sen jatko-opistonkin. Tunnetuin heistä lienee Anni Swan, mutta kirjoittajan lahjoja näyttää olleen ainakin myös Toini-siskolla, jonka valloittava kirjoitus ehkä päätyy myös tänne. (Niin ja olihan kolmaskin sisko eli Nelma myös tunnettu satukirjailija, joka myös kuvitti itse kirjansa.)

Oma ikäluokkani muistaa tyttökoulun Tyttönorssina ja helsinkiläiset nykyoppilaat kai Viikin normaalikouluna. Itse en ole enempää opiskellut kuin opettanutkaan näissä laitoksissa. Asia kiinnosti muuten vaan, varsinkin kun mieheni on muutenkin luokitellut minut naisasianaiseksi.