358044.jpg

Talvella teemme silloin tällöin patakukkoa eli pitkään padassa ruistaikinakannen alla hautuvaa silakkaa, possua ja sipuleita. Innostuimme eilen, kun kauppa mainosti silakkafileitä. Pata olikin taivaallisen hyvää, vaikkei sitä ehkä kuvasta voi päätellä. Kuten näkyy, on ruoka kuvausvaiheessa jo jäähtynyt ja näyttää rasvaisemmalta kuin mitä se oikeasti on.

Ostin kilon verran silakkafileitä ja puolen kilon palan ylikypsää palvikylkeä, joka nimenomaan tähän ruokaan ei saa olla täysin rasvatonta. Lisäksi paloittelin neljä sipulia isoiksi kuutioiksi. Silakat, jotka tietysti voivat olla ruotoineenkin, viipaloitu palvikylki ja sipulit pannaan pataan kerroksittain, väliin suolaa ja mustapippuria, lihaa päälimmäiseksi. Nestettä ei tarvitse lisätä. Pataan ainesten päälle taputtelin taikinakannen, jonka sekoitin ruisjauhoista ja vedestä. Kantta ei ole tarkoitus syödä, joten sitä ei sen kummemmin tarvitse maustaa. Kun kansi painellaan pataan puolihuolimattomasti, pääsee ylimääräinen kosteus haihtumaan. Olen kerran korvannut taikinakuoren Kokki-padan omalla kannella, mutta se on liian tiivis ja padasta tuli vetistä. Pata saa hautua uunissa n. 150 asteessa pari, kolmekin tuntia.

Söimme patakukkoamme pottumuusin ja porkkanaraasteen kanssa. Raasteen päällä oli koristeena basilikan lehtiä ja tomaattia. Kumpaakaan ei normaalisti meille talvella  osteta, mutta nyt niitä oli sunnuntaipäivällisen jäljiltä.