Eilen iltapäivällä, kun satuin katsomaan ikkunasta ulos, huomasin miten taivaalta tippui "jalkarätin kokoisia lumihiutaleita", kuten isälläni on tapana sanoa. Se oli todella ns. paikallinen sadekuuro, sillä tie oli parin kilometrin päässä kotoa aivan kuiva eikä lumentulosta tietoakaan. Kaupasta palatessamme oli pilvi tosin levittäytynyt jo sillekin suunnalle ja olimme iloisia, kun emme olleet lähteneet kauppaa kauemmas.

Aamuun mennessä lunta oli tullut jo sen verran, että isäntä pääsi lumitöihin. Uusi lumi vanhan surma, vai miten se meni. Nyt kuulemma pakkanen on kiristymässä eli nolla-asteesta on siirrytty miinus kahteen. Yöllä oli ollut 11 pakkasastetta.

Otin aamulla kuvia auringonnoususta ja muutaman lumikuvankin, mutta nyt kamera jotenkin temppuilee enkä saanut kuvia siirretyksi. Kamera tai tietokone temppuilee. Sunnuntain päiväkävelyllä kuvasin tien varresta outoja jälkiä, jotka eivät olleet jäniksen jälkiä, mutta olivat liian pieniä hirvenkin jäljiksi. Täällä joku on nähnyt tarkemmin tunnistamattomia, ehkä peuroja tai kauriita, joten jäljet voisivat viitata niihin. Samanlaiset jäljet ovat viime yönä ilmestyneet pellolle meidän talonkin taakse. Kettujakin mahdollisesti liikkuumaisemissa, mutta olin ainakin melkein tunnistavani sorkan jäljen. Irtokoirankin jälki voisi tulla kysymykseen, mutta jälkien sijainti viittaa enemmän luonto- kuin kotieläimeen.

Näistä kotipihan elävistä ei ainakaan voi erehtyä:

Minusta tämä alempi lintunen näyttää keltasirkulta, joka oli muutama päivä sitten kaivelemassa jäniksiltä jääneitä kauroja. Viherpeippoja sirkuttaa myös pihassa, joten ne kyllä erotan. - Jänis tulee yleensä illalla pihaan popsimaan kauroja, mutta tänään se juoksi pihan poikki keskellä kirkasta päivää.

Kun mies oli potkuttelemassa sunnuntaina - kiitos muuten kivoista ja kannustavista kommenteistanne - niin hän oli nähnyt peräti neljä tikkaa rannassa kisailemassa. Sieltä oli valitettavasti kaadettu kaikki tikkojen pesimäpuut, joten ei ihme, että nakutusta ja päristelyä kuuluu aikaisempaa enemmän myös meidän pihasta.

Katoilta ovat lumet tulleet alas. Paha kyllä, ne ovat jäätyneet etenkin vajan oven eteen. Minun piti tänään vaihtaa kukkamullat ja pistää muutama uusi kasvi vanhoihin ruukkuihin, jotka oli tarkoitus hakea vajasta. Mitään asiaa ei sinne ainakaan toistaiseksi ole, sillä oven edessä on korkeaksi jäätynyt kinos. No, ehtiipä mullat myöhemminkin vaihtaa. Kauppaankin kärrättiin vasta tänään tarjousmultaa lavakaupalla. Muutama vuosi sitten kaupat kampanjoivat mullanvaihtoviikoilla jo heti joulun jälkeen eli aivan liian aikaisin.