Olen tänäkin vuonna nauttinut joulusta ihan täysin siemauksin, mutta nyt riitti sitä lajia. Alankin jo odottaa vuoden vaihtumista. Tuo otsikkokuvan komea orkidea on miehen lahjakseen saama. Otin kuvan niin kauan kun se on vielä hengissä. En uskoakseni ole kovin uuttera tappamaan kukkia, mutta kun tässä talven pimeydessä raukat eivät saa tarpeeksi valoa. Tämäkin on kiikutettu talon valoisimpaan paikkaan, mutta tuskin se riittää. Kukkavaloja ei oikein mihinkään saa asennettua. Joulu on juhlittu hyvällä ja rauhallisella mielellä, joskin nuo kahdet pidot tuntuvat väsymyksenä vieläkin. On hyvä, kun nyt on voinut vain levätä ja lukea.

Uudenvuoden aatoksi ostimme jo tänään komean, lähes seitsemän kilon pakastekalkkunan. Näin se ehtii sulaa hitaasti ulkoeteisessä. Veljeni puolisoineen on tulossa vuoden vastaanottajaisiin, mutta emme me neljään pekkaan niin paljon kalkkunaa sentään saa syötyä. Viime vuonnakin paistoimme komean linnun ja sitä syötiin pitkälle tammikuulle sekä sellaisenaan että erilaisina jatkojalosteina.

anim560.gif

Myös kinkku päättää tänään tai huomenna päivänsä. Kinkkumme oli hyvän makuista, mutta turhan kuivaa. Paistoimme sitä ehkä liian kauan, vaikkakin mittarin mukaan. Nyt liossa on 1,5 kiloa kuivia herneitä ja niistä on tarkoitus keittää huomenna tuhti keitto. Isäntä lupasi leikata kinkusta iltapalakseen muutaman viipaleen ja loput päätyvät rokkapataan. Itse en pistä palaakaan sikalihaa enää vähän aikaan suuhuni. Muutenkin jouluruoat alkavat olla onneksi lopussa. Joitakin laatikoita on vähän jäljellä ja vaikka pahaa tekee, niin ehkä ne kuitenkin päätyvät kompostiin. Yleensä meillä ei ruokaa laiteta roskista varten, mutta nyt tökkii jo pahan kerran. Paitsi kun kaupassa oli vanhaa herkkuani Kalaasi-maksapasteijaa tarjouksessa, niin sitähän oli ihan pakko ostaa - siitä huolimatta, että kahta muuta lajia maksapateeta on pistelty aatosta alkaen.

Huomenna aion tehdä uudenvuoden kakun hyytymään. Kehittelen reseptiä parhaillaan päässäni. Tarkoitus on tehdä piparipohjainen luumuhyytelökakku. Siitä sitten lisää myöhemmin, etenkin jos kakusta tulee niin hyvä kuin on meininki.