Voi minkä meemin Bambi on tehnyt ja mihin liemeen IinesJ minut haastoikaan! Vastauksia piti miettiä oikein olan takaa, mutta kiitos - vaikkei tämä ei ole ollenkaan alaani, niin kiva meemi!

 

Lempikirja
Luin valtavan paljon jo lapsena, kuten nytkin. Varmaan luin satukirjojakin, mutta siirryin aika varhain tyttökirjoihin ja aikuisten romaaneihin. Äiti oli kirjastolautakunnassa ja kantoi kaikki uutuuskirjat kotiin. Minä sitten luin ne luultavasti salaa, sillä en usko, että esimerkiksi Paavo Rintalan Mummoni ja Mannerheim olisi ilmestyessään ollut minun ikäiselleni, kai suunnilleen kymmen-kaksitoistavuotiaalle pikkulikalle ajateltu teos. Tyttökirjoista muistan etenkin Merja Otavan Priskan ja Rauha S. Virtasen Selja-kirjat.

 

Ennen ylioppilaaksi tuloa luin varmaan kaikki kirjaston kirjat tai ainakin niin minusta tuntui. Sitten ei moneen vuoteen ollut aikaa lukea muuta kuin rentouttavia viihdekirjoja ja dekkareita, mutta aina minulla on ollut kirjoja yöpöydällä. Yleensäkin luen kirjoja laidasta laitaan, perinteisistä ns. roskakirjoista tietokirjoihin. Esseet, pakinat, novellit ja kovin moderni kertomakirjallisuus eivät kuitenkaan ole alaani. Jossain vaiheessa tulivat mukaan myös muistelmat ja historiaa käsittelevät teokset ja romaanit. Pirjo Tuomisen, Kirsti Mannisen ja Kaari Utrion historialliset romaanit viehättävät minua suuresti.

 

Mika Waltari, John Steinbeck, Leon Uris ja P.C. Jersild ovat ainakin jääneet mieleen vuosien takaa ja niitähän löytyy aika laaja kokoelma edelleen kirjahyllystäni. En osaa nimeä nykyistä lempikirjaani tai -kirjailijaani. Lempikirja yleensä se, mitä olen viimeksi lukenut, sillä olen edelleen aika kaikkiruokainen. Viime aikoina lukemistani olen eniten pitänyt Amy Tanin Rouva Chenin hengestä.


-elokuva
Ylitse kaikkien muiden on West Side Story, jonka kävin koululikkana katsomassa moneen kertaan. Kun se viimeksi tuli telkkarista, en uskaltanut katsoa sitä, etteivät mielikuvat ihanasta leffasta vain romahtaisi. 


-musiikki 
<?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

En ole kasvanut musikaalisessa kodissa. Meillä ei laulettu eikä soitettu ja radiosta kuunneltiin pääasiassa uutiset ja sää, lastentunti ja kirkonmenot. Kun alkoi joku klassisen musiikin konsertti, pantiin radio kiinni, mutta myös silloin kun alkoi soida humppa- ja haitarimusiikki. Humppaa inhoan edelleen. Jaa, Lauantain toivottujen levyjen aikana radio sentään oli auki ja niiltä ajoilta onkin jäänyt mieleen monta mieluisaa kappaletta. Rock-musiikki teki nuoruudessani vasta tuloaan, Beatlesit ja muut. Kouluhipoissa kävi soittamassa moni nykyinen vanha stara, joka haki kokemusta ja vauhtia radanvarsikoulujen pikkukeikoista. Voi niitä aikoja!

 

Olen vasta myöhemmin oppinut nauttimaan klassisesta musiikista, käymään konserteissa ja oopperassa, sen jälkeen kun käsitin, että kuulemaansa ei tarvitse ymmärtää. Tykkääminen riittää. Sieltä löytyy paljon mieluisaa musiikkia varsinkin vuosilta, jolloin kävin Savonlinnan oopperavuosilla. Nyt lempimusiikkia on useinkin se, mitä kuulen mieheni kulloinkin soittavan kotona, vaikken läheskään aina osaa kappaleita tunnistaa. Hänen repertuaarinsa on aika laaja, pianokonsertoista ja virsistä tangoihin ja jöröjukka-rokkiin. Lempivirteni on ehdottomasti vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta uruilla soitettuna. Radiota kuuntelin ennen työmatkoja ajaessani, mutta silloinkin pääasiassa klassista musiikkia. Nykyisin radiota ei pidetä auki, joten en tunne nykymusiikkia juuri ollenkaan. Onneksi yhdessäkään työpaikassani ei ole ollut taustamusiikkia.


-artisti/bändi 

Ei ole Paul Ankan voittanutta!


-idoli 

Idoli? Ei ole tullut koskaan mieleenikään, että joku olisi idolini.

-biisi

Sulle kauneimmat lauluni laulan -niminen herkänherkkä laulu, jota soittamalla ja laulamalla mieheni osaa takuuvarmasti hurmata minut.


-näyttelijä 

En osaa vastata tähän.

-tv-sarja
Katson niin vähän telkkaria, että en tiedä sarjoista yhtään mitään. Nyt loppukesän viikonloppuaamuisin tuli viehättävä sarja, olikohan se nimeltään Kaukaiset rannat tai jotain sen tapaista. Sen katsoin aina kun heräsin ja pidin kovasti. 


-ruoka 
Olen turhankin kaikkiruokainen. Gratinoidut valkosipulietanat ovat yksi herkku, samoin juustot. Yleensä parhaiten maistuu kaikki se, mitä ei ainakaan pitäisi syödä ja mikä lihottaa.

-suklaa 

Brunbergin tryffelit.

-karkki

Laku.

-jälkiruoka 

Minttuparfee.

-jäätelö

Ingmanin iso lakritsatuutti.


-ruoka- ja janojuoma 
Laktoositon maitojuoma ja kraanavesi.

-mehu 
Sokeriton kotimehu.

-limppari

En juo limuja.

-drinkki 

Enkä yleensä drinkkejäkään. Jos jotain, niin vanha kunnon gin tonic.

-mieto alkoholi
Kuivat valkoviinit


-sanonta
Huomenta, muru!

-vaate
Sellainen joka ei kiristä ja jossa napit menevät kiinni.

-maisema
Se, mitä näkyy omalla pihalla ja omalta pihalta, se on sielunmaisemaani.

-paikka kotona 
Takkahuoneen nojatuoli.

-ihminen 
Rakas oma kulta. Lapset ja lapsenlapset tietysti myös.

-ystävä 
Muutama opiskeluaikainen kaveri.

-muisto 
Omat häät kaksi vuotta sitten.

-harrastus
Lukeminen, bloggailu, valokuvaus, oleilu.

-taulu
Makuuhuoneen seinällä oleva anoppivainaan maisemamaalaus, Eero Järnefeltin upeat pilvitaulut, Esa Riipan grafiikka.


-väri
Violetti.


-asento
Nojatuolissa jalat jakkaralla, kirja kädessä ja mielellään vielä eväät vieressä.

 

-auto

Meidän pikku-Peugeot kelpaa hyvin.


-eläin
No oma koiruus tietysti.

 

Nyt haluan haastaa leikkiin mukaan Kaisan, Obeesian ja Hiirosen emännän. Sopisiko tämä teille? Urakka on melkoinen, mutta itse ainakin innostuin miettiessäni vastauksia.