Hän tässä ylpeänä esittää puutarhansa satoa:

695418.jpg

Tämä on niinkin hieno kasvi kuin "kasvihuonevadelma", heh-heh. Meidän vanha vattumaa on jo poistettu päiviltä, mutta villiintyneet juurakot ovat työntyneet vanhan kasvihuoneen alta sisätiloihin. Olen monena vuonna korjannut satoa litrakaupalla. Marjat ovat suuria ja makeita. Nyt ei vanhassa huoneessa enää muuta olekaan kuin tätä vadelmaa, mutta hyvin se tuntuu yksinkin viihtyvän. Veden ja ravinnon juurakko saa kasvimaasta, lämmön muovihuoneesta tämmöisenä kylmänäkin aikana. Kesän ensimmäiset vadelmat söin äsken ja hyvältä maistuivat... Maistuivat myös muutamalle muurahaiselle, jotka sain kaupan tekijäisiksi kouraani.

Uudessa huoneessa tomaatit rehottavat ja kurkkukin on ruvennut kukkimaan. Purkkimansikka on ihmeen sitkeää lajia. Yhdeltä vuokralaiselta jäi kaksi mansikkapurkkia parisen vuotta sitten kasvimaan kulmaan ja siellä ne ovat talvehtineetkin. Nyt toinen tekee jo näin komeaa marjaa, mutta toinen taisi ottaa nokkiinsa, kun vaihdoin uuden ruukun. Odottelen kasvun ihmettä sen kohdalla.

695421.jpg

Oikeiden alan harrastajien mielestä tällaisia ihmeitä ihastelevat mummelit ovat varmaan aika hassuja. Pakko minun silti on esitellä nämä harvat ja valitut kasvit, joista voi jotain makupaloja saada. Pettynyt olen esimerkiksi kesäkurpitsaan, joka ei ole itänyt enempää sisällä kuin ulkonakaan. Yksi vaivainen taimi yrittää sinnitellä kompostin päällä. Rucola sentään kasvaa hyvin kasvihuoneessa, samoin basilika, vaikka kylvinkin ne vasta muutama viikko sitten.

Kasvimaalla olisi perkaamisen aika, mutta nyt eivät sääolosuhteet suosi työntekoa eli en viitsi lähteä rämpimään märkään maahan. Potut, sipuli, herne ja papu sekä kirveli ja tilli kasvavat oikein hyvin villivihannesten seassa. Persilja ei tainnut itää ollenkaan ja uudenseelanninpinaatin unohdin kylvää tarpeeksi ajoissa. Salaatit ovat ex-Pirkka-purkkisalaatteja, jotka ovat hyvin juurtuneet uuteen penkkiinsä.

Oikein piristyin noista maukkaista vadelmista. Päivä muuten onkin ollut tylsääkin tylsempi. Tietysti kaikki on hyvin silloin kun ei ole mikään huonosti. Laiskottaa vain ja inspiraation odottelemista. Joku käsityökin tarttis saada alkuun tai oikeastaan ensin pitäisi inventoida lankavarastot. Kaikkea on vähän, mutta mitään ei ehkä tarpeeksi... Tytär eilen kyseli, olenko tehnyt uusia apupupuja. Hänellä itsellään näytti olevan puolenkymmentä pupua odottamassa täyttämistä.