Tiedossa on tupapäivä. Nyt ei aurinko paista, päinvastoin kuin eilen, jolloin otin monta aurinkoista syyskuvaa. Tänään sade alkoi jo aamulla, hyvä että koiran ehdin äkkiä käyttää asioillaan ennen sitä. Olooni sopii muutenkin juuri vaihdettu pääkuva: tämä katsoo tänään pääasiassa ikkunasta ulos. Pohja on entinen, Tuuliviirin Summer leaves -pohja, johon on mukava vaihdella kuvia, kun tämän taidon vihdoin opin.

Teemani ei nyt ole erikoisen henkevä. Tällä nimittäin puhkesi yöllä sellainen mahatauti, että en vieläkään aio lähteä kovin pitkälle pikkulasta. Ei aavistustakaan, mikä sen aiheutti. Ehkä puhkeava syysflunssa, ehkä joku ruokapöpö. Toisaalta mies ei ole sairastunut. Hänen öisistä toimistaan en tosin tiedä, sillä itse majoituin alakerran jossain määrin epämukavaan ja kapeaan sohvaan. Sattuneesta syystä oli hyvä päästä äkkiä liikkeelle. En sentään vienyt patjaa saunan lattialle, vaikka pahimmassa vaiheessa jo sekin tuli mieleen. Uni ei maittanut, vaikka ihme kyllä sain nukuttua muutaman tunnin pätkiä. Nyt kuitenkin on sen verran ontto olo, että ehkä lähden pian päiväunille.

Katselin jo eilen Vuotuista ajantietoa, mutten ehtinyt kirjoittaa Alexanderin nimipäivästä. Lukemani mukaan eilen oli myös perinteinen käsityöläisverstaiden silmänkirkastusjuhla. Tunnettu tosiasiahan on, että syksyllä ei enää näe työskennellä valotta. Kuitenkin vasta eilispäivänä oli lupa sytyttää valot ensimmäisen kerran kesän jälkeen. Mestareilla oli tapana sen kunniaksi tarjota, tietysti työpäivän jälkeen, kisälleille ja oppipojille vähän "silmänkirkastusta". Tapa ei ole kaikkein vanhimpia, mutta varmasti ajalta ennen kuin "isä lampun osti".  Siitä ei Vilkuna mainitse mitään, onko tapa otettu käyttöön jo päreiden ja kynttilöiden vai vasta öljylamppujen aikaan. Nyt en heti muista, minä vuonna sähkövalot otettiin käyttöön, mutta joka tapauksessa se oli Finlaysonin tehtaalla Tampereella ja 1800-luvun lopulla. Tarkistan asian.

--- Kipaisinkin tässä välissä perehtymässä sähköasiaan ja juomassa kupillisen teetä. Niin. Thomas Alva Edison kehitti vuonna 1879 kaupalliseen käyttöön sopivan sähkölampun. En yritäkään perehtyä muihin teknisiin keksintöihin kuten sähkögeneraattoriin tai muuntajiin, jotka edelsivät lampun käyttöönottoa, kun en niistä mitään ymmärrä.

Tähän väliin sopii vitsi, jonka tuttu sähkömies kertoi: Sähkö syntyy savusta. Sehän on ihan selvä juttu kun sen tietää! Tämä tuli todistettuakin ihan lähipiirissä viime tai toissa viikolla, kun tyttären valaisimesta pölähti savua ulos. Milläs se sitten olisi enää voinut toiminut, kun savu karkasi?!! Eikä toiminutkaan, vaan tarvittiin sähkömiestä paikalle.  - Sähkön mystistä olemusta ovat monet viisaat miettineet varmaan vuosisatojen, ellei -tuhanten ajan.

Edison perusti heti kaksi yhtiötä hoitamaan lamppunsa markkinointia, toisen Amerikkaan, toisen Eurooppaan. Erityisesti Pariisin maailmannäyttely 1881 levitti sähkön ja etenkin uuden turvallisen ja hinnaltaankin edullisen sähkölampun käytön jaloa aatetta eri maihin, myös Suomeen. Suomi olikin edelläkävijöitä - siis jo silloin. Sähkövalot syttyivat tosiaan Finlaysonin kutomossa 15.3.1882 eli vain kolme vuotta sähkölampun keksimisen jälkeen. Tästä on katsottu Suomen sähkölaitostoiminnan alkaneen. Tosin jo aikaisemmin oli Helsingissä ja Turussa tehty näytösluontoisia sähkövalaistuksen esittelyjä, mm. Kaivohuoneen ravintolan edustalla.