Mukavaa loppiaista nyt kaikille! Varmaan kaikki muutkin ovat samoissa aikeissa: katsomassa miten vuodatus toimii Nauru ja toimiihan tämä. Kai. Kaiken uuden oppiminen vie pienen hetken, mutta selkeältähän tämä näyttää. Kai. Pian sen näen, kun tallennan ja lähden kierrokselle tuttujen luo.

Vietämme loppiaista kaikessa rauhassa kaksistaan. Vielä tämän päivän voimme nauttia virallisesta jouluajasta. Saa nyt nähdä, raaskimmeko vielä siirtää kynttelikköjä ja ikkunavaloja yläkerran kaappiin. Päivät ovat selvästi pidentyneet, mutta on se vaan niin ihanaa illansuussa tulla kotiin, jossa valot tuikkivat ikkunoilla. Tai siis eivät tuiki meillä, vaan loistavat kuin pienet kirkkaat tähdet.

Tuli sellainenkin ajatus mieleen, että jos tämä hölmö EU menee kieltämään hehkulamput, niin ei kai se sentään joulukynttelikköjä kiellä? Ei kai? Tämä lamppuasia on mielestäni lähes yhtä idioottimainen ajatus kuin se, että kotimaista ruokaa ei saa enää muka mainostaa kotimaisena ruokana. Kuka muu kuin suomalainen virkamiesbyrokratia edes moista direktiiviä ottaisi tosissaan?

Vielä hehkulampuista: niin kauan kun tässä maassa suunnitellaan sähköllä lämmitettäviä ulkouima-altaita talvella ja jäädytetään kesällä hiihtoputkia ja luistinratoja, ei edes kaikkien kotitalouksien yhteenlaskettu hehkulamppuvalaistus ole kuin hyttysenpissi tässä tuhlauksessa. Voi tietysti olla, että kaukolämmitetyssä keskustan yksiössä, jossa ei asu lapsia, ei tehdä ruokaa tai kaytetä kotielektroniikkaa, niin hehkulamput ovat merkittäväkin energian tuhlaaja.

Mutta mitä maksaa lamppujen ostaminen? Mitä maksaa niiden valmistus ja entäpä tämän ongelmajätteen hävittäminen? Mitä maksaa valaisinkaluston uusiminen? Niillä rahoilla voin ostaa muutaman heinähäkillisen hehkulamppuja varastoon ja iloisena sähkönmaksajana lihottaa omalta osaltani vaurasta energialaitos Fortumia. Kun me muutenkin olemme pian rikoillisia, kun talossa on sähkölämmitys, niin varmaan vielä näemme senkin ajan, jolloin saamme tutustua taloja tarkastaviin sähköpoliiseihin Orwellin tapaan.

Meillä kyllä on näitä ns. kestolamppuja käytössä tietyissä, järkevissä kohteissa, esimerkiksi niissä paljon käytössä olevissa valaisimissa, joihin tämän kaikkien energiaongelmien ratkaisijan ylipäätään Silmänisku saa mahtumaan. Ikävä kyllä, ne ovat kalliita eivätkä kestä sitä, mitä lupaavat. Tosin erot ovat suuret sekä hinnassa että luvatussa kestoiässä. Joissain tarjouslampuissa puhutaan 5000 tunnin polttoiästä. Minä muistan senkin ajan, jolloin kaikki Airamin hehkulamput olivat kotimaista tuotantoa. Tärkein myyntivaltti oli silloin luvattu 5000 tunnin ikä. Tuontilampuille ei luvattu puoliakaan siitä, mutta niin maailma muuttuu. Ja meidän on muututtava mukana, jos emme kuole sitä ennen.