Naapurin isäntä on tekemässä viimeisiä syystöitä pellollaan eli kyntämässä. Tai ajamassa vekottimella, josta meidän isäntä oli sitä mieltä, että laite on pikemminkin äkeen näköinen ja sitä ajetaan kovaa vauhtia. Ainakin jälkeä on syntynyt vauhdikkaasti, kun muutamassa tunnissa koko laaja peltoaukea on ajettu. Tämä isäntä on yksi niistä kolmestatuhannesta uusmaalaisesta viljelijästä, joiden elinkeino tarvitsee 141-tuen, jotta ns. viimeiselle riville vuoden lopulla jäisi edes jonkinlainen korvaus tehdystä työstä.

Sekin tuli mieleen, että jos hän kollegoineen pistää hanskat naulaan, niin mitä sitten tapahtuu kulttuurihistoriallisesti arvoikkaille maisemille Uudellamaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja minne nuo eteläisen Suomen tukialueet sitten ulottuvatkaan? Kyse on Suomen vilja-aitasta ja myös maan omavaraisuudesta. Jos maatalous ajetaan alas, niin sitä ei ihan äkkiä käynnistetä uudestaan.

Näistä tukiasioista en paljon mitään ymmärrä enkä ole niihin perehtynytkään. Sen kuitenkin minäkin kaupunkilaisrouva, mutta maatalon tytär ja miniäkin aikanaan, käsitän, että jos joka puolella Eurooppaa ja kaikkialla maapallolla oman maan tuotantoa tuetaan, niin miksi vain etelä-suomalaisten viljelijöiden pitäisi tulla toimeen tuetta. Kun seuraan veljeni ja jonkin verran myös lapseni isän ankaraa uurastusta tukiviidakoiden määrittelemää elinkeinoa harjoittaessaan, en voi käsittää, miksi sitäkin kadehditaan. Toivon kaikesta sydämestäni, että komission kanssa tuesta neuvotteleva ministeri joukkoineen saisi työrauhan ja onnistuisi rankassa tehtävässään.

Ei minun tästä pitänyt pauhata, vaan kehua, miten ihanalta tuo naapurin savipelto nyt tuoksuu. Tekisi mieli mennä työntämään sormet multaan. Tuli ihan mieleen syksyiset päivät lapsuudesta. Näen silmissäni keltaisena lepattavat haavanlehdet pellon laidassa ja itseni tarpomassa kumisaappaat jalassa savista pellonlaitaa. Mukana on villasukkaan tuupattu kahvipullo ja varmaan eväsleivät tai pullanpalat kyntämässä olevalle isälle. Tunnen nenässäni myös maidolla höystetyn lämpimän kahvin tuoksun.