Palasimme viikonlopun herkuttelun ja kolmen lajin aterian jälkeen arkiruokaan. Tein lihafärssiä ja siitä tuli niin hyvää, että raportoimaan oli tultava. Annoksesta riittää meille kahdelle vielä huomiseksikin ruoaksi.

Sienillä ja kevätsipulilla täytetty lihamureke

Mureketaikinaan tuli

  • n. kilon pakkaus sika-nautajauhelihaa
  • 1 pussi sipulikeittoaineksia
  • 1 prk kermaviiliä
  • 2 kananmunaa

Täytteeseen kuullotin ja haudutin

  • 1 rasian tuoreita herkkusieniä viipaloituna
  • melkein koko pakkauksen tuoretta kevätsipulia viipaleina
  • tilkassa rypsiöljyä
  • lisäksi puoli pakettia vanhenemaan päässyttä sinihomejuustoa ja pieni pala pippurijuustoa (viikonlpulta jäänyttä)

Sekoitin mureketaikinan tavalliseen tapaan. Suolaa tulee sipulikeittoaineksista melkein liikaa, samoin juustosta, joten sitä ei tarvitse lisätä.  Haudutin kuullotuksen jälkeen sieniä ja sipulia yhdessä juustojen kanssa ehkä viitisen minuuttia ja jäähdytin mössöä muutaman minuutin ennen kuin kaadoin vuokaan lihamureketaikinan keskelle. Peittelin taikinamassalla ja kaadoin vielä paistinpannulle jääneen liemen päälle. Sitten vain uuniin 175 asteeseen runsaaksi puoleksi tunniksi - kolmeksi vartiksi.

Lisäkkeeksi keitin pieniä, pyöreitä ruusukaaleja suoraan Belgiasta - isännän suurta herkkua. Siivosin niistä ensin kannat ja uloimmat lehdet pois ja tarkistin, ettei löytynyt toukkia, hiirenpäitä tai muuta epäilyttävää (vitsi-vitsi). Keittokattilaan heitin muutaman minuutin kiehumisen jälkeen kaalien kaveriksi pussillisen pakastevihanneksia. Keltaista porkkanaa ja parsakaalia siinä ainakin oli, ehkä myös kukkakaalia.

Suositellaan, että päivässä pitäisi syödä puoli kiloa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, mutta mielellään myös viittä eri väriä, niin laskin tästä jo tulleen melkein kaiken kuntoon. Punainen väri puuttui, mutta sitä sain aamupalan ikiomasta terveysjuomastani.

Villiviinin terveellinen aamujuoma

Käytän tarkoitukseen Kerttu Nurmisen suunnittelemaa jalallista Verna-lasia. Liotan ensin n. 15 minuuttia puolessa desissä vettä ropsauksen Raision Pellavaista moniviljavalmistetta, jossa on erilaisia leseitä, pellavansiemeniä sekä kuivattua luumua ja aprikoosia atomin kokoisina paloina. Ropsauksen lisäksi ripsaus saman valmistajan vehnänalkioita.

Tähän sekoitin tänään 2 kukkurateelusikallista lähes sokeroimattomia vadelmia ja kukkurateelusikallisen punaherukoita. Marjat vaihtelevat, joskus jätän ne poiskin, joskus kaivan pakastimen uumenista esimerkiksi sokeriliemeen säilömiäni oman luumupuun hedelmiä.

Lopuksi täytän lasin Pro Viva ruusunmarjajuomalla, jossa on myös vatsalle terveellistä kauraa ja lactobacillis plantarum -bakteereja vatsani hyvinvoinniksi. Toinen suosikkimaku on mustikkajuoma. Muut kokeilemani tuntuvat liian äiteliltä. - Anteeksi, sähläsin ja haamuilin kuvien kanssa.