Aloin eilen lukea Helena Anhavan teosta Toimita talosi. - Kas tietokone alkoi temppuilla. Painoin varmaan jotain nappia vahingossa, kun nostin kirjan kapealle tietokonepöydälleni. No, jos tämä katoaa, niin sitten katoaa.

Anhavasta piti sanomani, että kirja imaisi mukaansa. Aluksi hän selitti kirjan nimeä: Anhavan isä, pappi ja runoilija Lauri Pohjanpää käytti tätä raamatullista ilmaisua usein. "Toimita talosi" tarkoittaa sekä aineellista että henkistä toimittamista, "Hävitä rojusi, ettei se jää jälkeenjääneiden tehtäväksi. Selvitä välisi eletyn elämän ja maailman kanssa. Turhaumien ja niitten aiheuttajien kanssa." Sanonta on alun perin Vanhasta testamentista Toisesta kuningasten kirjasta, jossa profeetta Jesaja sanoi kuningas Hiskialle: ´Toimita talosi, sillä sinä kuolet, etkä enää parane.´ Mutta Hiskia sai lisää aika viisitoista vuotta."

Olen näköjään nyt kirjallisuudessa kiinni viime vuosisadan alussa ja sota-ajoissa - jonka nuori Helena Anhavakin koki ja on saanut koko ikänsä kantaa sodan aiheuttamia henkisiä vammoja. Pari päivää sitten lopettamani Mannerheim-teokset veivät runsaasti aikaa, mutta olivat todella lukemisen arvoisia. En tietenkään katso itseäni päteväksi arvioimaan teosten enempää kirjallisia kuin historiallisiakaan aspekteja, mutta sallittua on sanoa: historiaa kannattaa lähestyä eri näkökulmista.