Olen tänään pohtinut tekijänoikeuksia. Tekijänoikeuslaki koskee takuuvarmasti myös internetissä olevaa aineistoa eli luvatta ei saa kopioida yhtään mitään. Noin periaatteessa. Nythän on selvä, että etenkin kun kirjoittaa blogiaan anonyyninä, niin voi varautua siihen, että niin tekstejä kuin kuviakin surutta kopioidaan.

En usko, että itse kirjoitan niin laajaa viisautta sisältävää tekstiä, että sitä kukaan himoitsisi omiin nimiinsä, mutta valokuvat ovat eri juttu. Vähän näet sieppasi, kun huomasin yhdessä blogissa kovin tutun näköisen kuvan. Sitä jotenkin tunnistaa oman jälkensä. Kopiointiin, etten sanoisi varastamiseen tietysti pitää varautua, jos ei ole niin viitseliäs että merkkaisi jokaisen kuvansa copyright-merkillä. Minä en ole. Mutta olisin kyllä iloinen, jos kuvien nappaaja ystävällisesti mainitsisi lähteen ja mieluiten panisi vielä linkin sivulleni. Minusta se osoittaisi äärettömän suurta fiksuutta. Ainakin itse olisin siinä tapauksessa vain iloinen, kun ottamani kuva kelpaa.

Tämä yhden kevätkuvan löytyminen harhateiltä oli yksi impulssi tälle kirjoitukselle. Toinen oli eilen ruokablogeissa ja -keskusteluissa käyty vilkas keskustelu, siitä kun eräs henkilö oli löytänyt mukavan  á la Marien muffinireseptin, jonka lähetti sanasta sanaan sellaisenaan Ruokalan reseptikilpailuun ja vielä tuli palkituksi. Tämähän on tietenkin täysin moraalitonta, vastoin reseptikilpailuiden sääntöjä ja kaikin tavoin tuomittavaa. Tämmöisiä tyyppejä ikävä kyllä löytyy ja valitettavan usein he menestyvätkin ja jopa kehuskelevat oveluuttaan. Kilpailuraadit näet eivät millään voi tunnistaa kaikkia ohjeita.

Röyhkeydellä voittoon -menetelmässä ei valitettavasti tässä tapauksessa ole mitään laitonta. Valitettavasti ruokaresepti, oli se miten ihana tahansa, ei nauti tekijänoikeudellista suojaa. Se ei ylitä samalla tavalla teoskynnystä kuin esimerkiksi valokuva, runo, essee tai lehtikirjoitus tekee. Oikeusoppineet ovat katsoneet, että kaikki reseptit ovat enemmän tai vähemmän jo aikaisemmin jonkun kehittämiä. Milläs toisin todistat? Tästä asiasta on mielenkiintoinen Jukka Kemppisen kirjoitus omassa blogissaan otsikolla Resepti on suojaton. (Tämä linkki ei taida toimia, mutta jos kiinnostaa, niin katso osoitteesta http://kemppinen.blogspot.com/2006/01/resepti-on-suojaton.html ).

Huomasin jossain vaiheessa, miten blogeissa ja myös lehdissä olleisiin käsityöohjeisiin alkoi ilmestyä copyright-merkintä ja kielto käyttää ohjetta kaupallisiin tarkoituksiin. Ilmeisesti sillä alalla teoskynnyksen ylittyminen on yksioikoisempaa kuin ruokapuolella.

Oli asian laita juridisesti miten tahansa, niin eettisesti ajateltuna on todella typerää ja matalamielistä varastaa toiselta, jota on myös se, kun osallistuu johonkin kilpailuun toisen ihmisen tai edes firman suurella vaivalla kokeilemalla ohjeella. Sanoo Villiviini tiukasti. Ja pistää tänne vielä yhden kuvan viikonlopun piristykseksi:

493421.jpg