Onpa ihana ilma. Olenkin tässä juuri kohtsillään lähdössä kävelylle, kunhan koiruuden nappularuoka on ensin lionnut vähän. Keli on nollan paikkeilla, mutta sen verran kylmää kuitenkin, että tikapuiden jäähelmet eivät ole tipahtaneet maahan. Otin niistä kuvankin, mutta se on niin harmaa ja ikävä, että menköön hylättyjen kuvien arkistoon.

Nopeimmat naapurit ovat viritelleet ensimmäisiä jouluvalojaan jo viikko, pari sitten. Minunkin tekisi mieli kaivaa valoja esille, mutta yritän pantata mielitekoani edes adventtiin asti. Sisällä poltetaan kynttilöitä sitäkin enemmän ja ne palavat meillä aina kevääseen asti sisällä. Varsinaisia ulkotuikkuja tai ulkokuusen valoja meillä ei olekaan, mitä nyt tietysti poltetaan eläviä tulia.

Edit saapui paikalle lisäämään kuvaa, kun ulkona on upea täysikuu. Valot sen alapuolella ovat kauniita jouluvaloja, vaikkeivät ne oikein erotu tavallisista lampuista.

1082861.jpg

Minulle kävi eilen harmittava tapaus, kun tuo pari päivää sitten tännekin kuvassa tuomani espanjalainen maalaiskynttilänjalka otti ja halkesi. Se tapahtui siinä vaiheessa, kun tungin uutta kynttilää jalkaan. Hyvä kuitenkin kun kuva jäi. Olin surutta ja enempää ajattelematta polttanut kynttilät pohjaan asti. Halpa fajanssiesine ei ilmeisesti kestänyt korkeaa lämpöä, vaan oli haurastunut tai haljennut jo aikaisemmin. Nyt se sitten meni kappaleiksi. Keljuttaa, sillä jalkasosa meni pieniksi paloiksi, joten en arvaa ruveta sitä liimaamaan kasaankaan.

Tämä oli toisaalta hyvä muistutus. Kynttilöiden ja tuikkujen kanssa on oltava ihan oikeasti varovainen. Liian monta tuikkua yhdellä alustalla saa ällistyttävän äkkiä aikaan vaarallisen allaspalon. Sen uskoo vasta, kun näkee. Lasijaloissa ei saa koskaan polttaa kynttilää loppuun asti - samasta syystä, joka rikkoi minun fajanssijalkani. Myös marituikkujen kanssa olen tullut aika varovaiseksi ja poltankin niissä tuikkua vain tulenkestävällä alustalla tai pidän pelkästään koristeena.

Onneksi nyt löysin kätköistäni Arabian vanhan Arctica-kynttilänjalan, jota kai ei enää valmisteta. Se varmaan kestää paremmin lämmönvaihtelua. Sinänsä harmillista, että kunnollisia kynttilänjalkoja on vaikea löytää. Tuikkupesiä löytyy joka lähtöön, mutta missä ovat oikeat kynttilänjalat vai olenkohan vain sulkenut silmäni niiden kohdalla?