En erityisesti kaipaa liukkaita katuja enkä nyrjähtäneitä nilkkoja, mutta toivottavasti tämä lumenrippunen, joka satoi eteläisessäkin Suomessa viime yönä, valaisisi edes vähän tässä ankeassa pimeydessä. Onneksi sentää kynttilät ovat valaisseet.

2077547.jpg

Lämmityskausi alkoi eilen, sillä sytytimme ensimmäiset tulet takkaan ja isäntä käänsi lämmityksen talviasentoon, kun tuvassa oli kuulemma ollut 15 ja puoli astetta lämmintä. Takka kylläkin posottaa lämmöt saman tien taivaan tuuliin, mutta tunnelma oli suloinen. Hellaa varmaan ruvetaan myös pian käyttämään, vaikka mies arvelikin vähän pelkäävänsä vanhan piisin kuntoa.

Toisaalta omakotiasujat ovat tottuneet viileään, vaikka muistan, miten nuorempana inhosin vierailuja koti-kotiin sen takia, että siellä oli aina kylmä kuin hollitallissa. Mutta ajat muuttuvat ja asenteet, kun pitää itse maksaa lämmityksensä. Viileään myös tottuu. Nytkin olen varpaat paljaina ja lyhythihaisessa t-paidassa, joten on tässä vielä vara lisätä kampetta päälle ennen lämmityksen lisäämistä. Lämpömittariakaan ei kannata tiirata turhan usein. Harkitsin kylläkin eilen sänkykamarin patterin panemista päälle ja sen varalta kiinnitin verhoja jo vähän ylemmäs pattereista.

Ensilumi jotenkin herkistää, vaikken olekaan mikään erityinen talvi-ihminen. Nyt kun ei ole koiraa "tukena", on kävely liukkaalla varmaan vielä entistäkin huterampaa. Liian tuoreessa muistissani on suunnilleen viiden vuoden takainen liukastuminen, jolloin polvikierukka repesi.

Olo ehkä vähitellen rupeaa tuntumaan jouluiselta. Korttitehdas on toimii, vaikken osaakaan tehdä sellaisia hienouksia, kuin monessakin blogissa näkyy. Lohdutan itseäni sillä, että kun pitää tehdä suunnilleen sata korttia, niin en millään ehtisi muuhun kuin yksinkertaiseen sarjatyöhön. Kruusaus toisaalta ei muutenkaan ole omaa tyyliäni, vaikka silti ihastelen toisten upeita tuotoksia. Pitäisi ehkä ruveta maalaamaan tai piirtämään seuraavan vuoden kortteja jo edellisenä talvena valmiiksì.

2077549.jpg

Täällä blogissa teki heti aamulla mieli vaihtaa syysmaisemista viileämpään talvimaisemaan, vaikkei meillä sentään vielä näin paljon lunta ole. Tuo luminen pensas on kuvattu pari vuotta sitten meidän ikkunasta. Nyt samassa pensaassa on vielä lehtiäkin.

Jos yöllä ei olisi satanut lunta, olisimme kai tänään lähteneet pätkimään muutaman pihassa maanneen puunrungon, jotka ovat vähän liian kauan jo odottaneet jatkokäsittelyä. Vajassa on kuitenkin puuta tämän talven varalle, mutta olisimmekin varautuneet jo seuraavaan kauteen. Isäntä varmaan oli oikein tyytyväinen märästä lumesta ja kaverinsa puhelusta eli ehkä emme olisi menneetkään tukkitöihin.

Soittokaveri ja soittimet tulivat vieraisille ja heti alkoivat kahden torvistin harjoitukset. Kuuluivat ensimmäiseksi harjoittelevan Jumala ompi linnamme -virttä. Onkohan tiedossa keikkaa itsenäisyyspäivänä, vai soittanevatko vain harjoituksen vuoksi ja huvikseen? Tänne kuuluukin soitto paremmin kuin alakerran huoneisiin, sillä he ovat ihan alapuolellani. - Eivät nämä ukot suinkaan pelkkiä virsiä soita, vaan repertuaariin kuuluu suunnilleen kaikki mahdollinen jöröjukkarokista tangoihin. Ja ikävä kyllä myös humppamusiikki, jonka kohdalla suljen visusti korvani, mutta eihän minun siitä tarvitsekaan tykätä.