Eilen oli täysikuu. Kun  pääsiäinen voi olla aikaisintaan kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina, niin tämän aikaisemmin se ei juuri voisi olla. - Jokainen varmaan huomaa sen, että tuossa kohti kuuta ei ole lentämässä noita-akka, vaan ystävältä vuosia sitten saatu suojelusenkeli.

1396520.jpg

Katselin omaa valokuva-albumiani ja matkaesitteitä, kuten eilen lupailin. Suurin osa ottamistani Jerusalemin matkakuvista oli jo vähän haalenneita eivätkä kaikki kuvatekstitkään olleet erikoisen valaisevia. Nämä kuvat ovatkin peräisin matkakirjoista, kun ne olivat huomattavan paljon kirkkaampia. Tietysti.

Öljyvuoren kupeessa olevassa Getsemanen puutarhassa on edelleen hengissä ikivanhoja oliivipuita. Munkit hoivaavat nykyisin puutarhaa ja erityisesti näitä öljypuita. Ruusukin löytyi. Puutarhan vanhassa, kallioon hakatussa öljynpuristamossakin olen käynyt, mutta ilmeisesti valo ei riittänyt, kun kuvasin vain oviaukkoa ja  portaita.

1396471.jpg

Tässä seuraavassa kuvassa on kappale kiveystä Antonian linnan pihasta eli paikasta, jossa Pontius Pilatus tuomitsi Jeesuksen. Nykyisin jäännökset ovat nunnaluostarin seinien sisäpuolella.

1396504.jpg

Samassa paikassa on myös kiveen hakattu noppapeli. Tätä kai sotilaat pelasivat kun heittivät arpaa Jeesuksen vaipasta.

1396499.jpg