Tein eilen lammaspataa. Pakastimesta löytyi yksi uusseelantilainen "vuosikerta-lammaspaisti", joka oli pakko käyttää ennen uuden sesongin alkua. Samalla sain testattua tämän reseptin pääsiäisen varalle.

Ohjeen löysin googlettamalla Pastanjauhajien mainiostaruokablogista, joka puolestaan viittasi Rahinan blogiin. Padan alkuperäinen nimikin on Rahinan punaviini-lammaspata. - Anteeksi vaan, yritin tehdä linkin suoraan asianomaisille sivuille, mutta se ei nyt onnistunut. Tämä linkitys kuitenkin onnistui ja sieltähän löytyy sisällysluettelo.

Oma ohjeeni on sovellus alkuperäisestä:

Punaviini-lammaspata

Silppua pataan pussillinen (n. 170 g) viipaloitua savupekonia ja ruskista kevyesti. (Rasva irtoaa hyvin, kun silppuat pekonin kylmään pataan). Paloittele lammas, poista siitä turha rasva ja kalvot sekä ruskista ensimmäinen erä padassa. Tässä vaiheessa otin paistinpannun avuksi ja ruskistin siinä loput lammaspalat rypsiöljytilkassa sopivina erinä. Lopuksi kuullotin vielä pari silputtua sipulia, yhden valkosipulin kynnet ja rasiallisen viipaleiksi leikattuja herkkusieniä.

Kaikki ainekset tietysti päätyivät pataan, kuten myös kaksi kuutioitua suolakurkkua. Sekoitin huolellisesti pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja rouhittua mustapippuria puoleen lasilliseen punaviiniä ja kaadoin sen pataan. Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin hukuttaa lammas punaviiniin ja näin tein. Viiniä tarvittiin sellainen ehkä vajaan kolmen desin kolpakollinen. Sitten vain kansi päälle ja muhimaan. Pata jäi noin neljäksi tunniksi liedelle pienelle lämmölle.

Tuoksu oli taivaallinen ja maku myös. Lisäkkeeksi kypsensin uunissa rosmariiniperunoita: sivelin Rosamundan puolikkaiden leikkuupinnalle vähän öljyä ja ripottelin päälle suolaa ja kuivattua rosmariinia. Tänään keksimme jotain muuta lisäkettä. Ehkä keitämme annokset pastaa, sillä padasta riittää vielä tämän illan ateria. Suosittelen ehdottomasti tätä ihanaa ruokaa. Kerrostalossa asuvat ottakaa huomioon, että talossa leijuu vielä tänäänkin huumaava punaviinin tuoksu!