Kuten lupasin, niin tulin lisäämään kakkusten ohjeen ja samalla avaan tämän vuotisen Jouluräätit-osaston (eli siis jouluruoista on kysymys). En yleensä harrasta pikkuleipien leipomista, mutta jouluksi on kivat tehdä jotain erilaista!

1129309.jpg

Enkelien ja perinteisten piparimuottien lisäksi käytössä oli possu- ja joku muukin elukkamuotti, epämääräinen otus, joka voisi olla vaikka joulujänis. Lisäksi tein yhden piparin miesmuotilla ja sille vielä pari varamiestä mahd. pöytäkoristeeksi. Vaikka kakkusten nimensä mukaan pitäisi olla valkeita, niin osasta sattui tulemaan enemmänkin ruskeita, mutta ehkä ne ovat maatiaispossuja.

Nämä ovat miedon makuisia. Mausteena on vain tuota värillistä koriste-raesokeria ja myös soodaa käytetään maun takia, vaikka muuten tietenkin leivinjauhe ajaisi saman asian. Käytin näihin maun takia nimenomaan oikeaa voita, vaikka mielelläni muuten korvaankin sen jollain vaihtoehtoisella rasvalla kuten rypsiöljyllä tai nestemäisellä margariinilla. Ajattelin myös, että ei kaikkiin joululeivonnaisiin tarvitse panna piparkakku- tai glögimausteita ja oikeastaan sen takia valitsinkin tämän reseptin. Kun tiedän, että yksi vieraista on pahasti allerginen ainakin sitrushedelmille, en käytä sitruunaakaan.

Muokkasin ohjetta sen verran, että ennen paistamista voitelin kakut kananmunalla ja ripottelin koristeeksi päälle raesokeria ja osaan muscovado-sokeria. Alkuperäisessä ohjeessa ei puhuta mitään voitelusta, mutta muottina käytettiin ehdottomasti pyöreäreunaisia piparimuotteja. Tein näitä  ison eli 2,5 kertaisen annoksen eli koko voipaketillisesta. Kappalemäärää en tullut laskeneeksi, mutta on niitä varmaan noin 100 - 150 kpl. Näin isoa annosta ei käsin jaksa sekoittaa. Minulla oli sähkövatkain ihan äärirajoillaan eli jos yleiskone olisi käyttövalmiina, niin siihen vaan!

Leivoin Isoäidin valkeita kakkuja ensimmäisen kerran jouluksi 1968. Se taisi olla samalla myös viimeinen kerta, mutta nyt ohje sattui silmiin ja tuntui sopivan hyvin muihin suunnitelmiini. Sattuneesta syystä muistan tarkkaan, missä olosuhteissa tämä vihkooni ilmestyi, mutta sitä en tiedä, mikä on alkuperäinen lähde. Joka tapauksessa, sinne pilven reunalle terveisiä Aune-tädille!

Isoäidin valkeat kakut

  • 200 g voita
  • 100 g sokeria
  • 2 munaa
  • 100 g sokeria
  • 1/2 tl soodaa
  • 400 g vehnäjauhoja

Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa erikseen munat ja loppu sokeri vaahdoksi ja lisää edellisten joukkoon. Sekoita sooda vehnäjauhoihin, lisää ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaaviloi taikina nyrkin kokoisina möykkyinä vajaan puolen sentin paksuiseksi levyksi ja ota muotilla kakkuja. Voitele ja korista esim. värillisellä raesokerilla. Paista n. 200 asteessa n. 10-12 min - ja seuraa paistumista etteivät ruskistu liikaa!