Hyvää Mikkelinpäivää, hyvää lasten ja enkelien päivää! Päivä on saanut nimensä tietysti arkkienkeli Mikaelista. Jo eilen nimipäiväänsä viettävät kaikki muutkin Mikot, Mikat ja Miikat ynnä muut.

Nyt pitäisi sadon olla korjattu eli "mikkelistä ämmät pirttiin ja nauriit kuoppaan". Uutispuuroakin kai kuuluisi keittää näihin aikoihin uuden sadon viljasta. Siitä tuli mieleen mummi, joka keitti ainakin perunoista puuroa - poteetipuuroa, joka tarjottiin aina kylmän puolukkamehun kanssa. Sitä en kylläkään muista, liittyikö se juuri mikkelinpäivään tai ylipäätään syksyyn.

919525.jpg

"Mikon päivä talven portti, Vapun päivä kesän portti", sanottiin. Nyt ei sitten muuta kuin talvea odottelemaan!

Mikkelistä alkaa myös runtuviikko eli palveluskunnan vapaaviikko ja muutto uuteen palveluspaikkaan. Tämä on jo keskiajalta peräisin oleva lomaoikeus, joka muodostui sen jälkeen kun Maunu Eerikinpoika poisti Ruotsi-Suomesta orjuuden vuonna 1335 ja palvelusväen vuosisopimukset yleistyivät. Vuosipäivä ja vapaaviikko määrättiin asetuksella v. 1664. Runtu on muinaisruotsista (drunta) ja tarkoittaa rehvakkaasti vietettyä juhlien jälkiaikaa. Vasta 1816 muuttopäivä siirrrettiin marraskuun alkuun ja samalla loma venyi kaksiviikkoiseksi.

943065.jpg

Katselimme eilen kaunista ilta-aurinkoa ja onneksi katselimme, sillä näimme ja kuulimme, miten iso hanhiparvi lensi ylitsemme, varmaan yösijalleen Helsingin Vanhankaupungin lahdelle ja Viikin pelloille ennen lentoa meren yli. Tuuli oli kääntynyt iltapäivän aikana juuri muuttoon sopivaksi, tiesi mieheni.

943066.jpg

Lintuja oli kymmenittäin, ellei satoja. Tämän kärkijoukon jälkeen perässä tuli vielä pienemmät jälkijoukot. Mahdollisesti kyseessä oli sepelhanhi, mahdollisesti siperianhanhi, mahdollisesti joku muu. Sitähän emme tietenkään taivaan korkeuksista erottaneet, mutta äänestä päättelimme, että hanhista oli kysymys. Hauska kuitenkin ajatella, että linnut ehkä tulivat Siperian tundralta ja olivat nyt matkalla etelään tai missä nyt sitten talvehtivatkaan.