Tänään on mukava lähteä hoitamaan asioita, sillä harmaasta aamusta on kehkeytymässä kirkas päivä. Aurinko yrittää paistaa pilvien raosta: kiva juttu, ilma kirkastuu koko ajan.

Äsken askartelin ikioman napin tänne, mutta kun en tiedä miten siihen kuvan sisälle saisi tekstin. Osaako joku auttaa? Luultavasti tarvitaan joku sellainen kuvankäsittelyohjelma, jota minulla ei ole... Tämän pelkän nappikuvan nyt kai kuitenkin saa leikkaa-liimaa-systeemillä omalle sivulleen ja sitten käsikäyttöisesti linkitys tänne. Näin minä sen pienessä päässäni ajattelisin. Enkä tietenkään edes oleta, etteikö kukaan haluaisi minun nappiani... Ja kyllä mä näitä muitakin kiemuroita vielä opin, ei epäilystäkään, kun kerta sain sivuni sinne www.blogilista.fi -sivullekin.

Lähdemme tästä pikapuoliin asioille. Lapsenlapsen koulussa on tänään kehityskeskustelu ja käväisemme iltapäiväkahvilla Tyttärellä. Ei niin, että mummi painelisi heti utelemaan, että mitä sanoivat, haukkuivatko vai kiittivätkö yksinhuoltajaäidin ainokaista ja mumminmurua. Ei, sattuu vaan olemaan Tyttärellä erinäisiä asioita, joihin tarvitaan vähän porakonetta ja asiantuntijaa sitä käyttämään.

Muistan liiankin hyvin sen ajan, kun itse olin Yksinhuoltajaäiti ja joka ikisessä koulun vanhempainillassa muistettiin huomauttaa, miten yksinhuoltajien kakaroilla on sitä ja tätä ongelmaa. Toki tilastollisesti näin varmaan onkin, mutta tuntui keljulta tulla niputetuksi kaikkien juoppojen, narkkarien, varkaiden ynnä muiden rikollisten kanssa. Opettajilla saattaa (tai siis silloin ainakin oli) joskus olla vähän, sanoisko keskiluokkaiset asenteet erilaisiin elämän ilmiöihin. Ehkä parikymmentä vuotta sitten avioerokaan ei ollut niin jokapäiväinen asia kuin nyt. Mutta, mutta. Tämän päivän Hesarissa joku kirjoitti fiksusti siitä, miten helposti myös älykkäät lapset syrjäytyvät koulussa. Esimerkiksi tämä meidän Muru osasi hyvinkin lukea ennen kouluun menoa ja dinosaurus-kirja oli lempilukemistoa. Lapsi luki sujuvasti sellasia latinankielisiä nimiä, joihin mummin kieli ei millään meinannut taipua. En väitä, että hän mikään nuori Einstein on, mutta toivonpa vain, ettei koulu tappaisi kaikkea luomisen ja keksimisen iloa.

Lisää kotiasioita: se giljotiini, joka taloon viime viikolla ostettiin, ei oikein nyt toimi. Muuten varmaan hyvä kone, mutta siinä ei ole terää. Ja uusi kotieläimemme, tämä nokkahiiri, joka kertaalleen kuskattiin ja pihalle ja joka palasi suorinta tietä takaisin lämpimiin oloihin, on ehkä poistunut keskuudestamme, kun sitä ei enää eilen näkynyt. Terassin pikkupeto kenties sai siitä hyvän paistin. Toisaalta muistelisin, että päästäinen on niin pahan makuinen, ettei se kelpaa kissalle. Tietysti nälkäinen lumikko voi olla eri asia.