Päivä alkoi taas nykypolitiikan ihmettelyllä. Näköjään meno senkun villiintyy. Kenenkään lausuntoihin ei voi enää luottaa, kun sedät ja tädit kilvan valehtelevat. Mitä vielä tuleekaan esille näistä vaalirahasotkuista? Onkohan tällaista vaalikautta ollut koskaan ennen tai ainakaan lähimpinä vuosikymmeninä, sotkuja ja sekoiluja toisensa perään?

Joku jo ehdotti edustaja Kallille tiedonjulkistamispalkintoa. Olen samaa mieltä; sen hän ansaitsisi. Harmi vain, etten ole palkintoraadissa... Silti sitäkin miettii, että oliko sekin poliittista peliä - vai kenties ihan rehellisen miehen puhetta?

Voisiko nyt olla jo aika oikeuskanslerin tai kenen toimialaan kuuluukaan käynnistää poliisitutkinta? Koskahan joku sekoaisi niin pahasti puheissaan, että totuus tulisi esille? Toisaalta tämä totuuskin voi nyt olla suhteellisen venyvä käsite. Jos maan korkein poliittinen johto kaikella arvovallallaan puhuu puuta heinää, kuten siltä näyttää, niin mihin tässä tavallinen kansalainen voi enää luottaa? Ei tarvitse kovin kauan miettiä, miksei kansa äänestä eikä politiikka kiinnosta.

Luultavasti vaalirahoituksen kuviot ovat enemmän tai vähemmän samat joka puolueella, joten olisi tässä perkaamista. Se vähä, mitä olen poliittisia muistelmia lukenut, osoittaa että epäilemättä näin on tehty aina ennenkin. Nyt poliittinen kulttuuri on vähän muuttunut. Ehkä. Kun voi vähän perätä rehellisyyttäkin. Vai onko tämäkin sitä samaa peliä?

Kun olen elänyt Kekkosen presidenttiajan ensimmäisestä valinnasta aina säälittävään loppuun asti, en olisi uskonut koskaan sanovani, että kaipaisin vielä Urkin jyrähdyksiä ja tuimia myllykirjeitä. Hän kuitenkin uskalsi lyödä tarvittaessa nyrkin pöytään ja vaikka hajottaa eduskunnan. Nyt sekään ei käy. Eipä kai hallitus tai eduskunta itseään hajoita. Äänestystulos voisi olla turhan pelottava nykypomojen kannalta.

Taas kerran voi vain olla tyytyväinen, ettei ikinä ole tullut sekaantuneeksi politiikan kuvioihin. Enkä sitoutuneeksi kiveen hakatulla tavalla yhteenkään puolueeseen. Tähän asti olen aina äänestänyt kaikissa mahdollisissa vaaleissa valtiollisista, kunnallisista ja kirkollisista aina osuuskaupan jäsenäänestykseen asti, mutta ehkä elän vielä senkin päivän, jolloin en äänestä.