995069.jpg

Kyllä se vaan niin on, että aurinko vaikuttaa ainakin tämän mielialaan. Kun nyt aurinko paistaa ihanasti viimeisiin vaahteranlehtiin ja tuuli leyhyttelee niitä vilpoisesti, niin onhan olokin paljon toimeliaampi kuin eilen. Se ei tietysti vielä tarkoita sitä, että tekisin jotain erityisen merkittävää.

Tänään on tarkoitus - siis ainakin tarkoitus - vähän siivota ja pistää pyykit hyrräämään koneeseen, jotta sitten iltasaunan jälkilämpö niitä kuivattelisi. Toinen tytär aikoo piipahtaa huomenna ja tapoihin kuuluu syöttää pienituloisen lapsosen maha täyteen. Tarttiskin jo tänään valmiiksi keksiä jotain mukavaa, sellaista mikä valmistuu helposti sillä aikaa kun ulkoilutan piskiä. Eikä ole ihan sitä samaa mitä edellisellä kerralla tarjottiin. Jonkun kakunkin voisin tekaista jälkiruoaksi.

Mainostan vielä kerran pari päivää sitten tekemääni silakkapiirakkaa. En olisi ikinä uskonut, että se on niin hyvää. Olen kyllä aikaisemminkin tehnyt jollain toisella reseptillä, muistaakseni voitaikinapohjaan, ja siitä jäi epäonnistuneen piirakan mielikuva takaraivoon. Mutta tätä tehdään meillä toistekin! Piirasta jäi eilen pikkuinen pala itselleni päiväruoaksi ja vesi jo herahtaa kielelle, kun vain ajattelenkin sitä.

Meidän ruokamme ovat tavallistakin tavallisempia. Joskus kokeilisin mielelläni yhtä sun toista, mutta talon herra ei ole mieltynyt erikoisuuksiin, joita jo ovat esimerkiksi pääruoassa kaneli, inkivääri, kookosmaito ja bataatti. Luulen, että hän on vanhemmiten herkistynyt monille aromeille ja tuoksuille. Mitäpä tuota sitten kiusaamaan ja rahoja tuhlaamaan sellaiseen, mistä toiselle tulee paha mieli, kun voi pienillä asioilla ilahduttaakin. Hän on hyvä ruoanlaittaja, ollut innostunutkin ja tehnyt ruokaa sekä työssä että kotona, mutta saattoi saada entisessä elämässään kiintiön täyteen.

Nykyisin meillä on selvä työnjako: akka hoitaa perinteiset hommat sisällä, ukko ulkona. Se taas ei ole tasa-arvokysymys, vaan ainoastaan käytännön sanelema juttu ja jossain määrin osaamiskysymyskin. Ukko kyllä joskus arvelee minun olevan enemmän yltiöfeministi kuin oikeasti olen. Ehdoton tasa-arvoihminen kyllä olen ja kyllä, en pelkää sanoa olevani feministi, vaikka jotkut sitä sanaa karttavatkin. Senköhän takia olen kovin ristiriitaisella mielellä tehyläisten lakkouhan edessä? En missään nimessä voi hyväksyä tätä lapsilla ja vaikeasti sairailla kiristämistä. Enkä sitä, että raskaasta työstä saatavalla palkalla ei elä. 2000-2500 euron palkalla kyllä elää.

Siitä tulikin mieleen yksi omakohtainen  kokemus. Sillä kertaa kyse oli nais- ja miespalkoista. Kun 70-luvulla olin asiantuntijatehtävissä, joissa me naiset saimme selvästi huonompaa palkkaa kuin kollegoina olleet miesinsinöörit, otimme asian vakavasti esille. Toimitusjohtajan mukaan meidän silloista opistotason koulutustamme ei voinut verratakaan teknisen opiston tutkintoon, ei vaikka se meidän mielestämme olitäysin vertailukelpoinen, saattoi olla jopa pitempikin. Miestenhän pitää elättää perhe, tuumasti tämä herra johtaja! Joo, siihen aikaan miesvitsinä kulki, että ei ole insinööri eikä mikään, jos ei pysty elättämään paitsi muijaa ja mukuloita, myös yhtä rakastajatarta. Meidän huumorintajumme ei tietenkään riittänyt. Korotusta ei sillä kertaa tullut, mutta jotain jäi kai sentään muhimaan, kun taisi seuraavana vuonna tulla talon kaikille naisille erityiskorotus.

Tässä hyppään nyt väkisin uuteen asiaan. Eilen tuota ikkunan takana olevaa tietä pitkin ajoi tähän samaan aikaan kolme paloautoa ja ambulanssi. Tänään sama juttu, mutta nyt oikein pillit vinkuen. Hälyt menneet koululla päälle? Uunit kuumentuneet liikaa? Joku muu syy? Kummalta kuitenkin tuntuu. Tien päässä on kaksikin vanhaa, arvokasta koulurakennusta, joten toivottavasti mitään vakavaa ei satu kummassakaan. Jotain kuitenkin siellä täytyy olla vialla.

995231.jpg

Toinen merkillinen näky osui äsken myös silmiini, kun vahdin noita paloautoja. Tuossa alun ekassa kuvassa on sama vaahtera eli kuvista näkyy, miten oksat ovat ohuet. Niin vain orava istui keikkuvalla oksalla nakertamassa ilmeisesti vaahteran siemeniä. Enpä ole tällaistakaan näkyä ennen nähnyt.

995283.jpg

Niin että monenmoisten ajatusten rönsyilyn päätteeksi: itse kullekin toivotan mukavaa viikonloppua!