Käsiini osui omasta kirjahyllystä muutama vuosi sitten hankkimani Fredrika Runebergin Reseptikirja. Mielenkiintoinen kirja pohjautuu Fredrikan omiin muistiinpanoihin ja antaa hyvän kuvan 1800-luvun puolivälin säätyläiskodin taloudenpidosta ja naisten elämästä. Emännän oli oltava todellinen tuhattaituri. Ruoanlaiton, leivonnan, säilönnän ja kodinhoidon lisäksi oli mm. osattava keittää saippuaa, värjätä lankoja, poistaa tahroja, paikata kumikalosseja ja lääkitä kuumeisia perheenjäseniä. Kirjassa on reseptiosuuden lisäksi kaksi täydentävää artikkelia Fredrikan elämänvaiheista ja hänen taloudenpidostaan.

Kansallisrunoilija J.L. Runebergin puolison muistikirja löytyi sattumoisin Runebergien kodin inventoinnin yhteydessä v. 2003, kun museo valmistautui Runebergin syntymän 200-vuotisjuhliin. Reseptikirja julkaistiin samaan aikaan suomeksi ja ruotsiksi. Suomenkielisen laitoksen julkaisi Porvoon museo ja ruotsinkielisen Svenska litteratursällskapet i Finland. Ainakin toissa keväänä kirjaa sai Porvoon museon lisäksi ainakin porvoolaisesta Ekokauppa Oravanpesästä.

Tänä vuonna on kulunut 200 vuotta siitä, kun Fredrika Runeberg o.s. Tengsröm (1807 - 1879) syntyi. Fredrika syntyi ja kasvoi Turussa, arkkipiispa Jacob Tengströmin veljen, senaatin talousosaston talouskamreerin tyttärenä. Fredrika oli poikkeuksillinen nainen, joka oppi lukemaankin omin päin jo 5-vuotiaana. Hän ei ollut pelkästään 8-lapsisen perheen äiti, omia asioitaan harrastavan suuren miehen puoliso ja vieraanvarainen emäntä. Hän oli aikansa sivistyneimpiä naisia, kirjailija ja häntä luonnehditaan maamme ensimmäiseksi naispuoliseksi sanomalehden toimittajaksi, vaikka hän jäikin miehensä varjoon. Hän myös perusti Porvooseen rouvasväen yhdistyksen ja varattomien tyttöjen koulun. Hän otti voimakkaasti kantaa naisasiaan, naisten oikeuksiin, taiteeseen ja kielikysymyksiin keskusteluissa lähipiirinsä kanssa ja kirjoittikin näistä teemoista, mutta omaan pöytälaatikkoon.

Tässä kaksi esimerkkiä kirjan leivonnaisista. Sokerikakku on Fredirkan oma resepti, sillä ohjeen nimi on Minun sokerikakkuni: 8 munaa, 1 kortteli sokeria, yksi kortteli jauhoja. Keltuaisia ja sokeria vispilöiddän hetkin, sitten hämmennetään sekaan vaahdoksi vispilöidyt valkuaiset, lopuksi jauhot.

Toisessa reseptissä (Hyväksytty sokerikakku) otetaan 16 munaa, 24 luotia jauhoja ja yksi naula sokeria. Ohjeen mukaan keltuaisia ja valkuaisia vispilöidään sokerin kanssa tunnin ajan, sitten lisätään jauhot.  - Fredrika varmaan oli havainnut, että vähemmälläkin vispaamisella syntyy kakku!

Runebergin torttua ei kirjasessa ole, mutta Runebergin leivokset löytyvät. Niihin tarvitaan 1 naula voita, 1 naula jauhoja, 1 naula sokeria,1/4 naula makeita manteleita ja 1/4 samoin karvasmanteleita, 2 kpl munia. Kalttaamattomat mantelit survotaan, ei kuitenkaan hienoksi. Vaivataan erittäin, erittäin hyvin pöydällä, kaulitaan niinkuin tavallinen torttutaikina hieman paksummaksi kuin tavallisiin torttuihin. Pyöreillä pohjattomilla läkkipeltimuoteilla otetaan taikinaa ja paistetaan muoteissa pellillä, ei kovin kuumassa, kunnes ne ovat vaalean ruskeita, minkä jälkeen muotti painetaan taikinaan ja otetaan palasia siten että raaka kiekko jää alle ja paistettu päälle. Sen jälkeen paistetulle osalle pannaan raa´asta taikinasta rengas ja kaksoisristi päälle ja vähän hilloa väliin, kaikki muotin sisään. Voidellaan munankeltuaisella ja pannaan uudelleen uuniin.

Kirja esittää arvelun, miksi tämän leivonnaisen ohje on kovin monimutkainen. Taikina ei muuten kypsyisi kunnolla, sillä tuolloin ei ollut leivinjauhetta. J.L. Runeberg oli ihastunut sokerileipuri Asteniuksen tekemiin Runebergin torttuihin, joihin Pietarissa oppinsa saanut leipurimestari on itse saattanut kehittää kohotusaineeksi salaisen leivinjauheseoksen. Fredrika-rouva ehkä kehitteli leivonnaisesta oman versionsa.

1 kortteli = n. 0,33 l; 1 luoti = n. 13 grammaa; 1 naula = 425 grammaa.

Miten sitten törmäsin tähän Reseptikirjaan juuri nyt? Sattumalta. Totta kai kirja oli hyllyssäni, mutta en saanut yöllä nukuttua ja hain jotain luettavaa. Tämä osui käteen. Minulla ei ollut aavistustakaan Fredrikan merkkivuodesta. 

(Edit: kävin äsken äkkipäätä lisäämässä kappaleen Runebergin tortuista samalla kun korjasin muutaman kirjoitusvirheen.