Kävelin eilen koiran kanssa lämpimän mäen ohi ja suureksi yllätykseksi kielot olivat jo täydessä kukassa. Tässä kevätkimppu kaikille eilisille kommentoijille: kiitos! Samassa veneessä ollaan ja ilman tunnontuskia!

607232.jpg

Eläkeputki on kapea eikä sen reunan yli kurkita turhan takia. Jos teet töitä, et ole työtön etkä myöskään silloin tietenkään niiltä päiviltä oikeutettu päivärahaan. Mutta kyllä minun mielestäni olisi oikeudenmukaista, että kaikista tienesteistä jäisi muutakin kuin luu käteen. Ja että ylipäätään saisi päivärahan ohessa ansaita muutakin kuin työniloa. Kokemukseni ovat ansiosidonnaisesta päivärahasta.

On tarkkaan säädelty, kuinka monta työpäivää saa putkessa ollessaan tehdä tai se kai ilmaistaan niin, että kuinka monta työttömyyspäivää on oltava, ettei tipahda putkesta. On totta tosiaan uskomatonta, että suhteellisen pienten summien takia itseään töihin kannustava työtön voi tipahtaa ulos putkesta. Tästä minua erityisesti varoitti toinen tuttava, joka on pienten freelancer-keikkojensa takia itse tipahtanut kertaalleen pois eläkeputkesta. Tuntuu joskus myös siltä kuin pitäisi tuntea syvää kiitollisuutta niistä muruista, joita ansiottaan saa, kun ns. nauttii päivärahaa. Joka ei suinkaa ole 60 % palkasta, kuten kuvittelin vaan todellisuudessa paljon vähemmän, koska kulkee leikkurin kautta sekin raha.

Sama rumba tavallaan jatkuu 60-vuotiaalle tulevalla työttömyyseläkkeelläkin. Ansaita saa työttömyyseläkkeen lisäksi, mutta sallittu summa on maksimissaan muutamia satoja euroja, olisiko kolmen, neljän sadan paikkeilla miinus tietysti verot.

Harvassa varmaan ovat ne työttömät, jotka eivät missään oloissa pitäisi mielekästä, ei-tappotahtista, kohtuullisen mukavasti palkattua työtä työttömyyttä parempana vaihtoehtona, mutta omalla työllä pitää myös elättää itsensä ja mahdollisesti vielä perheensä. Vasta kun on vanhuuseläkkeellä, sopii tienata niin paljon kuin sielu sietää. Jos keksii itselleen palkanmaksajan.

Ja kun nyt rupesin pauhaamaan, niin jatketaanpa vielä. Onko mistään kotoisin, että työttömyyseläkeläistä koskee se sama ihmisarvoa loukkaava määräys kuin työttömiäkin, eli  että ulkomaille saa lähteä reissaamaan korkeintaan viikoksi kerran vuodessa? Ei sillä, että mulla olisi varaa edes viikoksi lähteä, mutta tuleeko joku  yllättäen tarjoamaan mummulle työpaikkaa, joka pitäisi ottaa heti kahdeksantena päivänä vastaan, vai?

Tähän sitten kuva uudesta asuntoalueesta, johon törmäsin myös eilen:

607293.jpg

Luulisin, että tämä on enemmän läheisen kuvataidekoulun näytetyö kuin vakavasti otettava lintujen asuinalue, vaikka toisaalta tekijät eivät olleet töitään signeeraneet. Samassa rykelmässä oli toistakymmentä pönttöä, kaikki yhtä uusia.

Editoijan huomautus: muokkasin vielä illalla vähän alkup. tekstiäni, kun tuohduksissani ajatukset hyppivät. Itse asia ei silti muuksi muuttunut.