Johan tässä flunssatonta kautta on vietettykin monta viikkoa.  Nyt nokka vuotaa oikein kunnolla ja kurkku on vähän kipeä. Tänään olisi ollut menoakin, mutta ilahdutin miestäni, kun esitin että jospa emme lähtisikään. Kuumetta ei ole, joten ehkä sikapossu ei vielä ole saapunut taloon. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin tuhisen päivän, pari ja sitten flunssa on ohi.

Mahdollisesti olen vain vilustuttanut itseni ja sairastunut tuiki tavalliseen syysflunssaan. Voin syyttää itseäni kulkemisesta liian vähissä vaatteissa, kun edelleen hiippailen mieluiten varpaatkin paljaina. Tänään kyllä hain paksummat fleece-housut jalkaan ja isännän vanhan hupparin niskaani sekä paksun punaisen kaulahuivin moneen kertaan kurkun ympärille. Onneksi suljimme yläkerran ikkunat jo eilen vai oliko toissapäivänä. Talon lämmitys ei vielä ole päällä. Mutta pian varmaan on.

Talvikausi on selvästi alkamassa. Nimittäin tänään täällä satoi  hirmuvauhdilla rakeita. Tuuli niin että mies tuli jo ehdottamaan tietokoneen sulkemista. Emme kumpikaan uskaltaneet, tai siis oikeasti muistaneet, mennä tarkastamaan kasvimaan suuntaa. Ehkä kasvihuone on saanut siivet ja lentänyt tiehensä?

Mustarastas kävi pihlajanmarjoilla ja närhi ilmoittautui pariinkin kertaan, vaan ei tullut kuvattavaksi. Kuljetin kameraa edes takaisin huoneesta toiseen, joten säikytin mustarastaankin pihlajasta enkä saanut kunnon kuvaa. Me olemme vielä niin maalla että sähköt kulkevat ilmassa. Johdot ovat oraville turvallisia juoksuratoja. Joskus ehdin saada kivoja kuvia, nyt en. Pihalla olleita valkoisia raekasojakaan en ehtinyt kuvaamaan ennen niiden sulamista.

Päivä on mennyt potiessa, sukankutomisessa ja yhden lottakirjan lukemisessa. Kirja oli mielenkiintoinen ja näkökulmakin aika tavalla toinen kuin monessa muussa vastaavassa. Talvisodassa kotikontunsa menettämista ihan lähietäisyydeltä eläneen lottatytön muistelmateos oli suurella tunteella ja paatoksella kirjoitettu, kuten arvatakin voi. Ja kieli tietysti sen ajan tyylin mukaista.

Mies hoiti kauppa-asiat ja käytti auton huollossa: ei mitään vikaa! Katsastuksen hylky kuulemma johtuu mittalaitteiston toiminnasta: se mittaa mitä mittaa. No, ensi syksynä osaamme viedä kaaramme vuosihuoltoon ennen katsastusta eikä jälkeen kuten nyt. Normaali huoltoaika olisi ollut vasta joulukuussa, mutta tulipa sekin nyt hoidettua.