Otsikointi on joskus vaikeaa. Nytkin oli otettava almanakka avuksi. Jälki-Mariakin meni enkä ehtinyt edes penkoa aiheesta Kustaa Vilkunan keräämiä vanhan kansan viisauksia, siitä puhumattakaan että olisin onnitellut tuttuja, lukuisia Marioita. Itseäni sentään: Marja on toinen oikeista nimestäni.

Vilkunan Vuotuinen ajantieto pelastaa kökön otsikkoni: sieltä löytyy Mauno! Jos Maunona kylvää rukiin, niin se kasvaa, oli pelto märkä tai kuiva. Toisaalta alkavaa päivää pidetään myös sammakon päivänä, jona kylvetystä sadosta tulee huono. Koska meidän kulmilla isännät eivät oikein ole ehtineet vielä puimaankaan, niin on hyvä kun on varapäivä: Samulista savipeltoon. Kylvölajit ja -ajankohdat tosin ovat vähän erilaiset kuin 1700-luvulla, mutta ehkä Samit, Samelit ja Samulit voivat juhlia nimipäiväänsä ruiskylvöksellä runsaan viikon päästä. 

Aamulla minulle soitti rakas ystäväni Maalaripappi. Hän on käymäseltään kotomaassa ja yritämme tavata. Odotankin sitä innolla ja ilolla! Siitä, kun vannoimme ikuista ystävyyttä, on jo 53 vuotta. Maalaripappi oli Suomessa lomalla. - Keksin nimimerkin ihan itse inspiroijana tietysti ystäväni Puikkopappi. Mutta eikös Pappi pensselissä kuulosta vähän oudolta?

Miehen kanssa olimme jo aikaisemmin päättäneet käydä juuri tänään ottamassa muutaman kuvan kotikirkosta. Nyt sitten voimme näyttää kuvat tälle ystävättärellenikin - olipas vaikea sana. Tarvitsen kuvia meidän omaa hää-valokuvakirjaani varten. Tein häiden jälkeen albumin kuvista ja korteista aikaan jolloin en ollut kuullutkaan näistä valokuvakirjoista. Nyt tuli inspis tehdä "kovakantinen". Mutta kun myöhempi "hovikuvaaja" toimi tärkeässä bestmänin virassa eikä kukaan toimittanut ainakaan meille kuvia vihkitoimituksesta - itse asiassa emme halunneetkaan erityisen innokkaasti kuvaajia - niin nyt ei ole yhtään kuvaa esimerkiksi siitä, kun tallustelin isän käsipuolessa alttarille tai kun mieheni säesti uruilla kanttorin laulua tai kun tuore aviopari asteli pitkin käytävää kohti yhteisen elämän uusia seikkailuja.

Samalla kuvausreissulla piipahdin ostamassa vähän täytettä pusseihin, jotka lähtevät Kaisalle, Titalle ja Timantille. Eivät kylläkään vielä ainakaan pariin päivään, mutta tulossa ovat.

Timatti: ihan oikeasti en tiedä, mikä se ruostunut esine on. Mies arvelee, että se on "vain joku kapine", joka on joutunut uunin pesään ja siellä muotoutunut uusiksi ja sitten mennyt tuhkien mukana pellonlaitaan Edes minunkaan mielikuvitukeni ei riitä keksimään, mikä on voisi olla. Kuten Kaisa kirjoitti, niin esineessä on jotain tuttua. Joku ihan tuttu maalaistalon käyttöesine, jonka terävä pää on vääntynyt? Ei ehkä ihan antiikin ajoilta. Mies osti tämän talon 30 vuotta sitten ja poltti erilaista rakennusajan jätelautaakin.

1248778623_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Toisen pään muoto on kuin aitan avaimen, mutta missä toinen pää?

- Ulkoa alkoi juuri kuulua kummallista pauketta. Joko ukkonen jyrisee tai joku hajottaa meidän kasvihuonetta? Ei, se oli joku sisään kurkkiva eläin ikkunan takana villiviinissä. Valkoinen maha näkyi ja se vaikutti oravaa suuremmalta, mutta osaisiko ja keksisikö kissakaan kiivetä näin ylös, toisen kerroksen korkeudelle. Viritin kameran valmiiksi, mutta nyt ei enää kuulu mitään. Kello on sentään jo puoli kolme yöllä. Lepakkokin on pienempi.

Vesijohtoa on tänään ostettu 2 metriä Wold Visionin kautta Keniaan Melbekin kylän hankkeeseen. Tavoite on saada varat 42 kilometkin rakentamiseen ja nyt kasassa on 21 150 metriä. Ensimmäiset 8 kilometriä on jo rakennettukin. Kiitos, sinäkin olet tässä mukana!

World Vision mainosti myös puuroannoksen ostamista lapselle. Ihan pelkästä ilosta ja hyvästä mielestä hankin vielä puuroakin seitsemällä eurolla. Linkki blogin oikeassa yläkulmassa toimii WV:n sivuille. Sieltä löytyy lisäinfoa putkihankkeesta ja muistakin lahjoituskohteista. Hyvä teko - hyvä mieli.

Ja etten nyt vielä menisi nukkumaan, niin pikkuraportti Mattilasta. Kylpyamme on maalattu. Mattilassa on nyt kultainen amme, jonka voi mahdollisesti viedä vaikka kanikonttoriin, jos talous menee liian tiukalle.

1250638948_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

1250639027_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ei muuta kuin nukkukaa hyvin. Minä nukun jo istualtani, melkein.