Tulin yläkertaan, kun mies arveli "soittavansa muutaman puhelun". Vanhastaan tiedän, että hän puhuu mieluiten omassa rauhassa ilman kuulijakuntaa. Mies selvittelee ns. isoja asioita, joihin sisältyy mm. eteisen vuotavan katon korjaus. Tekstarien näpyttely ei kuulu hänen askareisiinsa, ei kuulemma aio opetellakaan.

Siitä juolahti mieleen viime aikojen isojen poikien huonot tavat. En aio sanoa näistä tämän ajan pelleistä, kännykännäpyttelijöistä enempää kuin yksinhuoltajaäitien rääkkääjistäkään tämän enempää: syvää paheksuntaa, syvää paheksuntaa ja vielä kerran syvää paheksuntaa. Tällä menolla pianaikaa loppuvat puolueet, joita kehtaa äänestää. Ei ollut meidän lapsuudessa mahdollista, ei! Kyllä Urkki olisi pistänyt pojat järjestykseen alta aikayksikön. Samoin ne toimittajat, jotka olisivat hänen omista seikkailuistaan uskaltaneet hiiskahtaa. Olisi ura päättynyt siihen. Sikäli demokratia ainakin on mennyt eteenpäin, mutta kyllä joku saisi jo ärähtää. Olen puhunut.

Aamulla suunniteltiin kevään juhlia ja hups - nehän ovat jo kahden kuukauden päästä! Isompia ideoita en aio etukäteen paljastaa, mutta ehkä tässä väkisin jotain tulee kerrottua. Askaretta ainakin riittää. Siivousta, kutsujen värkkäämistä, vaatteen neulomista. Viimeksi mainittu on jo hyvässä mallissa: toinen hiha pian puolivälissä. Mutta nälkä kasvaa syödessä. Nyt suunnittelen kevätjakulleni jo kaveriksi toppia tai puseroa.

Joku varmaan muistaa, miten olen vannonut, että ikinä en pane kakaroita juhlissa talkootöihin, vaan ulkoistan ne kekkeritarjoilut, joita en itse pysty hoitamaan. Näin tapahtuu. Tytöt kyllä lupasivat tulla ikkunanpesutalkoisiin ja siitä olen iloinen, sillä ikkunoita on liikaa yhdelle ihmiselle eivätkä polveni kestäisi kiipeilyä ylös-alas, ylös-alas.

Siivoaminen ja etenkin koiran poistuminen keskuudestamme saattaa jo nyt vaikuttaa hengitykseeni. Olisikohan vaikuttanut näin nopeasti? Koko talven jatkunut keuhkojen rahina ainakin on yllättäen loppunut, huomasin tänään. Aamulla tämä selviää, kun menen tohtoritädin puheille. Eli taas herätyskello soittaa aikaisin.