Mukavaa on siirtyä vaihteeksi arkeen, mutta ei neljääntoista asteeseen. Se nimittäin on tämän minun työhuoneeni lämpötila juuri nyt. Kokeilin jo illalla patteria - kylmä - mutta en osannut tehdä sille mitään. Termostaatti vain pyöri omia aikojaan eikä näissä vanhoissa säätimissä edes ole asteikkoa, jonka mukaan säätäisi. Talon isäntä noteerasi asian, muttei tehnyt hänkään mitään. Tarttee kai muistuttaa... Tietokoneelle oli pakko tulla maksamaan laskuja ja sitten tietysti juutuin tänne, kuinkas muuten, katsomaan miten joulu on itse kullakin sujunut.

Omakotitalon ominaisuuksiin tietysti kuuluu palelu, ei kun siis tarkka lämmön säätely, ettei vahingossakaan menisi sähköä enemmän kuin on pakko. Kaksikymmentä astetta on jo melkein luksusta, mutta neljässätoissa kyllä alkavat paljaat varpaat ihan oikeasti palella. Tai siis palelevat jo. Nilkkoja on turvottanut sen verran, että olen ollut sukitta aina kun mahdollista. Mutta kaipa tässä ensimmäiseksi on kiskottava töppöset jalkaan ja sitten ruvettava maanittelemaan herra lämpömestaria asialle. Ja lämmikkeeksi juotava mukillinen kahvia, jota alakerrassa varmaan on vielä tilkka jäljellä.

Eilen ja toissapäivänä, silloin kun en vielä palellut, alkoi flunssakin oireilla. Kaipa se on vain tätä juhlarumban jälkiseuraamusta. Silmää kirveli ja oli höntti olo, onneksi ei sen kummempaa. Niin ja edelleen väsyttää ihan hirveästi. Niinpä siirryn hyvällä omallatunnolla kirjan ääreen vähän lämpimämpiin tiloihin. Menossa on Hellevi Arjavan kirja Swanin sisaruksista, vallan kiehtovaa luettavaa. Tämä Hellevi on Anni Swan-Mannisen muistaakseni pojantytär. Korjaan jos olin väärässä, sukua suoraan alenevassa polvessa joka tapauksessa.

Osa II

Oli pakko tulla saman tien täydentämään tarinaa. Kun kävin muistuttamassa patterin tarkastuksesta, oli vastaus sitä luokkaa, että harkitsin salaisen miehenhaukkumisblogin perustamista. Ukko kuitenkin kiipesi äkäisenä yläkertaan varustautuneena taskulampulla ja sähkömiehen taikakynällä. Tuli takaisin alakertaan mittaritaululle ja sitten vielä kerran ylös. Seuraavan reissun jälkeen vika löytyi. Meillä jouluyönä tiskikone ajeli omia aikojaan vettä sisään ja vettä ulos niin että koko lämminvesiboileri tyhjeni ja emäntä pääsi aamulla vain kylmään suihkuun. Vedenlämmitys toimii vain yösähköllä, mutta sen saa myös kytkettyä tarvittaessa toimimaan päivällä. Kun tätä temppua ei kovin usein ole tarvittu, oli herra mieheni kääntänyt samalla koko yläkerran lämmityksen pois päältä. Ilmankos eilen illalla sänkykamarikin tuntui aika viileältä, mutta arvelin sen johtuvan kovasta tuulesta.

Mies muuten lähti saman tien kauppa-asioille, kun kuulemma tähän aikaan on hyvä hetki viedä tyhjät viinipullotkin kauppaan. Eikä puhunut enää sanaakaan lämmitysasioista mennessään. Heh-heh.