Runebergin päivää ja laskiaistiistaita on tässä vietytty uutterasti. Siniristiliput ovat liehuneet kauniisti ympäri kaupunkia ja naapuripitäjääkin, kun ajelimme paikasta toiseen. Koululaisilla oli selvästi ulkoilupäivä, jotkut olivat jopa stigan kanssa liikkeellä katuvilinässä. Loput kävelivät, kun ei hiihtolatuja ole näkynyt tänä talvena muualla kuin kaupungin ulkoiluesitteessä.

Me aloitimme maakuntamatkailun käymällä ensin kirjaston alennusmyynnissä. Kirja eurolla, lastenkirjoja puolella oli houkutteleva tarjous. Vaikka olimme paikalla melkein alusta lähtien, olivat parhaat palat ehkä jo menneet. Väkeä kirjaston kellarissa oli niin sakeasti, ettei mukaan meinannut mahtua. Joku äitiparka oli rahdannut kai kolmekin tenavaa rattaissa alas kirjavarastoon. Muutama kirja tarttui meillekin mukaan. Yksi Yrjö Kokko, yksi Amy Tan sekä yksi Sirpa Tabet ja Cusslerin kirja, joka tosin saattaa olla hyllyssä ennestäänkin. Tungoksessa ei paljon voinut valita, vaan oli napattava heti, kun silmä osui kiinnostavan näköiseen kirjaan. Yrjö Kokon Laulujoutsen, Ultima Thulen lintu minua kiinnostaa tällä hetkellä näistä eniten.

Seuraava käyntikohteemme oli optikkoliike. Olen ollut sen kaupan kanta-asiakas, vaikka kävin toistakymmentä vuotta muualla - miehen matkassa, kun hänen tuttunsa oli silmälasikauppias. Mutta niin vain yrittäjä vielä tunnisti minut vanhaksi tutuksi asiakkaaksi. Maksan uusista rilleistä itseni vararikkoon, mutta ainakin omasta mielestäni rillit ovat ihanat!  Aluksi katselin halvempia pokia, mutta voi että ne olivat halpismallin näköisiä ja niin kevyitä etteivät varmaan olisi päässä pysyneet. Kun sitten siirryttiin toiselle hintatasolle, alkoivat silmäni varmaan loistaa, ei mahda mitään. Siis ainakin itsetunto kohenee samaan tahtiin kuin pankkitili tyhjenee. Pidän yksiä ja samoja laseja kuitenkin useamman vuoden ajan, joten alkuperäinen ajatus neutraalista, aikaa kestävästä mallista sitten kumoutui kymmenessä sekunnissa.

Haimme vielä terveyskeskuksesta lääkereseptin. Yritin saada samalla reissulla tilattua lääkärille ajan ensi kuun alkupuolelle, jolloin olen käynyt labrassa. Sehän ei onnistunut, kun täällä muutetaan organisaatiota. Hyvään tai huonoon suuntaan, sen sitten näemme. 

Otin tämän kuvan viime keväänä vanhasta lähteestä tai oikeastaan eläinten juottokaivosta, ja jo silloin mieleen Runebergin runo Sua lähde kaunis katselen, jonka sanat on suomentanut Elias Lönnrot. Olisikohan mummi laulanut sitä, kun se on jotenkin lapsuudesta jäänyt niin syvälle mieleeni? Runebergin päivän kunniaksi sanat esille taas tänäkin vuonna!

1268979.jpg

Lähteellä

Sua lähde kaunis, katselen
likellä vettäsi,
kun pilven varjot vaeltavat
kuvastimessasi.

Kas, tuoll' on pilvi loistava,
ihana, kaunoinen.
Jo lähti pois pakenemaan -
hyvästi varjoinen.

Mä näitä nähden aattelen
mun omaa sieluain.
Niin moni pilvi kultainen
noin senkin jätti vain.

--- Laskiaispulla, Runebergin torttu ja hernerokka ovat päivän muita teemoja.