Kun en ole aikoihin esittänyt mitään aikaansaannoksiani ruoka-alalta, niin tässäpä joulun kasvispiiraat:

2140008.jpg

Taisin tehdä vähän vastaavia viime vuonnakin, mutta nyt on uudet kujeet, uusi taikina ja uusi malli käytössä.

Tykötarpeet ovat:

  • 5 pkt Myllyn parhaan ruistaikinaa (á 500 g)
  • 2 pkt Pirkka juuressuikaleita (á 200 g)
  • n. 1/2 dl Thai sweet-kastiketta
  • 1,5 pkt savuporon makuista Koskenlaskijaa
  • vähän suolaa, mustapippuria, mahd. muitakin mausteita
  • voiteluun 1 kananmuna, päälle kurpitsansiemeniä

2140009.jpg

Ota taikina sulamaan. Kiehauta, mausta ja jäähdytä kasvikset. Leikkaa juusto pieniksi paloiksi.

Sulanut taikinalevy kaaviloidaan suorakaiteen muotoiseksi, leikataan pituussuunnassa kahtia ja leveyssuunnassa neljään osaan eli yhdestä levystä tulee 8 torttua. Pane pieni lusikallinen täytettä ja nokare juustoa piirasaihion päälle, voitele reunat kylmällä vedellä ja paina reunat yhteen. Jo lapsena opin tämän näppärän tavan ummistaa piirakat ja joulutortut : paina vasemman käden etu- ja keskisormella taikinaa ja rypytä se nätisti oikean käden etusormella. Miten tämän nyt paremmin osaisi selittää, siis lykkää etusormea noiden kahden sormen väliin, jolloin taikina poimuttuu. Voitele kananmunalla ja ripsauta pari siementä koristeeksi. Paista n. 20 min 200-225 asteessa. Nämä kestävät hyvin pakastuksenkin. se on jo testattu.

Koko annoksesta tulee laskelmieni mukaan 80 pasteijaa, sillä yhdessä taikinapaketissa on kaksi levyä.

Muut päivän kuulumiset kerroin jo toisessa blogissa, paitsi että en vieläkään ole saanut hiireltä henkeä. Se on mellastanut yläkerrassa koko päivän ja ääni kuuluu alas asti. En tiedä, mitä hän oikein aikoo tehdä, toivottavasti ei ainakaan riko tietokonetta eikä perusta perhettä.

Mukavaa kolmatta adventtia!