Kävimme tervehtimässä kotiutettua veteraania. Virkeä vaari tutki parhaillaan sairaala-aikana tulleita laskuja, mutta kehotti minua vilkaisemaan ruokapalvelusta tulleita ruokalistoja, joista ei ymmärtänyt mitään. En minäkään. Ruokapalvelufirma on vaihtumassa ja uuden puljun nimi ei tietenkään voi olla mikään Ateriapalvelu A. Möttönen tai muu vastaava, vaan jotain hienompaa, palveluihin viittaavaa ja englannin kíelellä. Isä luki keskikoulussa vain saksaa ja ruotsia, joten hänen kielensä ei taivu lausumaan firman nimeä.

Ohjeet poikkesivat aikaisemmista listoista, joilta isä on rutinoidusta jo vuosikaudet osannut tilata ruokansa. Uutta olivat kahdet ruokalistat, joiden eroa ei selitetty eli ei sanottu, mikä ero on kylmän ja lämpimän aterialistan välillä ja voiko niistä tilata ristiin. Järki sanoi meille kummallekin, että lämmin ateria tuodaan syömävalmiin lämpimänä ja kylmä tulee kylmänä ja on lämmitettävä itse, mutta olisi senkin voinut mainita ettei tarvitse erikseen kysyä. Listoilla oli saman tapaisia ruokia, mutta ei kuitenkaan niin että samana päivänä olisi voinut valita vaikka saman makkarasopan kylmänä tai lämpimänä.

Itse ruokalistat olivat luku sinänsä. Sehän on selvää, että nykyaikaisille vanhuksille ei voi toimittaa tavallista kotiruokaa, sellaisia kuin lihakeittoa, makaroni-jauhelihavuokaa, mansikkarahkaa tai muuta selkokielistä. Ehei, mieleeni jäivät ainakin Välimeren lasagne fetajuuston kera, rusinakiisseli ja kaiken huippuna banaani creme - kaikki tyypillisiä veteraaniherkkuja! Nämä, kuten suunnilleen kaikki muutkin nimikkeet olisivat paremmin sopineet yläasteen ruokalistoille kuin ysikymppisille.

En väitä, etteikö vanhus voisi olla vaikka miten kielitaitoinen ja suurikin kulinaristi, joka arvostaa vahvoja makuja ja etnisiä herkkuja. Silti luulen, että maalla näitä erilaisten Feta-oliivipastojen tai Yrttisten simpukkakeittojen syöjiä on vähemmän...

Vaikka tiedän ruoasta yhtä sun toista ja omistan seinällisen keittokirjoja, niin rusinakiisseli oli ihan uusi tuttavuus, samoin banaani creme. Rusinakiisselin voin kuvitella mielessäni ja jo sen perusteella kieltäytyisin maistamasta sitä. Banaani cremeen ei mielikuvitukseni enää riitä.