Erasmus Rotterdamilainen:

KULTAINEN KIRJA

nuorten hyvistä tavoista

Suomennos Heli Paahumäki ja Hannu Salmu. Faros. Turku 2005.

Tämän herkullisen pikkukirjasen osuin saamaan käsiini kirjakaupan alennuslaatikosta ehkä viime tai toissa vuonna, hintaan 5 euroa. Saatesanoissa suomentajat kertovat teoksen taustoista:

Erasmus Rotterdamilaisen kuuluisa käytösopas ilmestyi vuonna 1530 Baselissa nimellä De civilitate morum puerilium. Tunnettu humnanisti kirjoitti sen vanhuuden päivinään opastukseksi paitsi Veeren ruhtinaan Henrik pojalle myös kaikille niille nuorille, jotka halusivat kehittää käytöstapojaan. --- Teoksesta tuli merkittävä ohjenuora vuosisadioiksi eteenpäin... se julkaistiin suomeksi ensimmäisen kerran jo vuonna 1670. Piispa Johannes Gezelius toimitti Turussa kirjasta nelikielisen laitoksen, johon latinan-, ruotsin- ja saksankielisten tekstien ohella liitettiin suomalainen, sittemmin paljon siteerattu käännös.

Kirja otsikoitiin kuvaavasti Cullainen kiria. Nuorucaisten tapain sijwuollisuudet. Kirja tunnettiinkin nimityksellä libellus aureus, "kultainen kirjanen". Sen sisältö oli puhdasta kultaa: henkinen sanoma korvasi vaatimattoman ulkonäön. Koska Erasmuksen De civilitate morum puerilium oli ensimmäinen eurooppalainen käytöksen kultainen kirja, myös tämä suomennos on nimetty Kultaiseksi kirjaksi.

Luku IV Pidoista

"Pidoissa on oltava iloisuutta mutta ei vallattomuutta. Älä kskaan istu pöytään pesemättä käsiäsi ja puhdistamatta ensin kynsiäsi kaikesta liasta, jota niihin on tarttunut, sillä muutoin sinua kutsutaan likasormeksi. Ennen kuin istuudut sinun tulee heittää vetesi yksinäisyydessä, tai tyhjentää vatsasi, jos on tarvetta. Jos vyösi sattuu olemaan liian kireällä, on viisasta avata solkea hiukan, sillä sitä olisi epähienoa tehdä pöydässä. Kun pyyhit käsiäsi, pyyhi mielestäsi samalla kaikki huolet, sillä on huonotapaista olla pidoissa surullinen ja levittää murhettaan muihin. ---

Kupin ja - asianmukaisesti puhdistetun - veitsen tulee olla oikealla puolella, leivän vasemmalla. Leivän sieppaaminen kämmenelle ja murtaminen sormenpäillä on teennäinen tapa ja syytä jättää hoviherroille. Sinun tulee leikata se siististi veitsellä repimättä kuorta tai leikkaamatta pois kanttipaloja. tämä on viehättävintä."

Erasmuksesta jokainen voi etsiä lisätietoja vaikki wikipediasta, jossa on runsaasti myös kuvia herrasta. Tämä kuvituskuva on otettu aamupalaltani tänään:

1240050991_img-d41d8cd98f00b204e9800998e