Kun olen rypemällä rypenyt vanhoissa asioissa, niin jatketaan nyt vielä ruokapuolellakin. Esittelen ex-inhokkiruokani, jota meillä nykyisin syödään suurena herkkuna: silakkalaatikon. Kun eilen alkoi Sipuliviikko, päätimme sen kunniaksi tehdä jotain sipulilla höystettyä ruokaa. Kaupassa oli sopivasti silakkafileitä tarjouksessa ja niin oli muutaman päivän ruokalista selvä. Jo menomatkalla päätimme nimittäin että nyt olemme saaneet kanalinnuista ja muista joulun rääppiäisistä vähäksi aikaa tarpeeksemme, vaikka pakastimessa vielä onkin yhden aterian kalkkunanrippeet, iso pytyllinen hernesoppaa ja hyvää kalkkunalientäkin astiallinen.

Tämä silakkalaatikko oli lapselle kauhistus. Inhosin sipulia ja inhosin ruotoja, joita oli jäänyt silakkafileisiin, mutta yli kaiken inhosin juoksettunutta munamaitoa. Vähän palaneista perunaviipaleiden reunoista tykkäsin jo silloin ja tykkään edelleen.

1229246.jpg

Ainekset isoon silakkalaatikkooni olivat eilen:

  • n. 750 g silakkafileitä
  • 2 sipulia
  • 10 isoa perunaa
  • 1 pkt kastikelihaviipaleita, siis rasvaista possun sivua
  • 1 pkt amerikan pekonia
  • suolaa, mustapippuria
  • n. 5 dl maitoa
  • 5 kananmunaa.

Vuokaan panin kerroksittain peruna- ja sipuliviipaleita, saksilla pätkittyjä silakkafileitä ja samoin leikattua lihaa. Kerrosten väliin ripottelin vähän suolaa ja pippuria. (Ennen aikaan liha oli tietysti suolattua, kuten silakatkin.). Päälle munamaito ja sitten uuniin n. 150 asteeseen ainakin pariksi tunniksi.

Laatikosta tuli erinomaista, vaikka perunapussiin jo joutunut ainakin yksi sellainen yksilö, joka ei suostunut ollenkaan kypsymään. Seuraavalla kerralla valitsemme jauhoisempia perunoita. Annos oli melkein liian iso yhteen vuokaan ja jos perunoita olisi ollut talossa enemmän, olisinkin tehnyt tästä kaksi vuoallista ja pannut toisen suoraan pakkaseen.

Muistan lapsuudesta, miten silakkalaatikkopäivänä pöydässä oli aina sievä etikkapullo, usein myös punajuurta. Meillä oli myös eilen etikkapunajuuria ja herkkukurkkua. Tänään ajattelin tehdä "perinnesalaatin" eli raastaa pöytään muutaman porkkanan.