Nyt meillä on ilmiselvästi menossa perinneruokaviikko. Eilen oli kaupassa possupäivä ja ostimme ensinnäkin pakkaseen parin kilon palan kasleria vastaisen varalle, mutta sen lisäksi vielä sian etuselkää ja savupotkan sekä aimo askin jauhelihaa. Tein eilen ainakin neljän päivän lasagne-annoksen eli kaksi isoa vuoallista. Tässä hetken päästä alkaa rokkapata porista. Herneet ovat parhaillaan liossa. Joulun jälkeen olen yleensä keittänyt kinkun jämistä ison sopan, mutta tänä vuonna kinkku maistui niin hyvältä, ettei muruakaan jäänyt keittotarpeiksi. Tällä pakkasella lämpimät, tukevat laatikot ja keitot tuntuvat juuri oikeilta ruuilta ja ovat sitä paitsi edullista syötävää.

Tein lasagnen ihan perusreseptillä - melkein - ja voi että se olikin hyvää. Annoksesta menee toinen vuoallinen suoraan pakastimeen ja toisesta syödään vähintään vielä yksi ateria.

368382.jpg

Lasagnen ohje:

noin puoli kiloa lasagnelevyjä (tavallisia ja pinaatilla maustettuja)

Jauhelihakastikkeeseen ruskistin ensin neljä sipulia ja yhden kokonaisen valkosipulin kynnet rypsiöljytilkassa. Sen jälkeen lisäsin vähin erin puoli kiloa sika-nautajauhelihaa mukaan ruskistumaan. Lopuksi lisäsin pikkupurkillisen tomaattipyreetä, suolaa ja mustapippuria sekä kourallisen kuivattuja suppilovahveroita. Nesteeksi käytin kaksi puolen kilon Pirkka-pahvitölkkiä tomaattimursketta ja yhden tölkillisen vettä. Tätä sitten haudutin puolisen tuntia ja sinä aikana tein Bechamel- eli valkokastikkeen. Ai juu, mausteeksi panin vielä kuivattua salviaa.

Valkokastikkeeseen tarvitsin 1,5 litraa maitoa, 1 dl vehnäjauhoja ja tilkkasen öljyä. Mausteeksi tietysti vähän suolaa sekä kourallinen juustoraastetta. Näin iso bechamel meinaa väkisin palaa pohjaan, vaikka miten tarkkaan sekoittelisi, varsinkin kun käytin nesteenä rasvatonta ja laktoositonta maitojuomaa.

Vuoan pohjalle pannaan ensin kauhallinen valkokastiketta ja sitten vaan kerroksittain lasagnelevyjä ja molempia kastikkeita. Vaihtelin lasagnelevyjen suuntaa, jotta koko vuoan leveysmitta tulisi käytettyä hyväksi. Päällimmäiseksi lasagnelevyt ja niiden päälle vielä valkokastiketta. Ripottelin juustoraastetta heti vuokien pinnalle, mutta jotkut lisäävät sen vasta paistamisen puolivälissä, ettei juusto kärvenny. Paistoaika noin tunnin verran. Minulla on kiertoilmauuni, jossa voi käyttää vähän tavallista uunia matalampaa lämpötilaa: eilen lämpö oli 150 asteessa. - Valmis vuoka on tulikuumaa, joten sen voi antaa jäähtyä ja vetäytyä hetkonen ennen syömistä. - Nam-nam, olipa hyvää. Suolaa oli vähän niukasti, kun pelkäsin että juustosta sitä tulee kuitenkin, mutta eipä tuo haitannut.

Hernesoppa

Panin siis eilen kilon pussillisen kuivia herneitä likoamaan 10 litran kattilaan.

368383.jpg

Ostimme eilen siis myös possun savupotkan ja palasen etuselkää. Ripottelin  tuoreen lihan molemmille puolille vähän karkeaa merisuolaa, joten tänään ei varmaan tarvitse suolaa lisätä ollenkaan keittoon. Nyt tässä, kunhan kerkiän, lisään kattilaan ehkä vähän vettä, muutaman porkkanan ja sipulin sekä possunlihat. Ainakin etuselkäkappaletta ajattelin vähän pilkkoa, mutta savupotkan luihin ei tietenkään veitsi pysty. Kun soppa kiehuu tarpeeksi kauan, irtoavat nahat ja lihat luusta, jolloin ylimääräiset kamat on helppo kerätä valmiista keitosta. Keittoaika on ainakin pari, kolme tuntia.

Hernekeittoon en yleensä pane mitään erikoisuuksia, en yleensä edes yrttimausteita. Sen sijaan mieheni yksi bravuureista on Lasse Mårtensonin hernekeitto, jota tämä kuulemma teki vuosia sitten telkkarissa pyörineessä Teijan keittiössä. Siinä tavalliseen Jalostajan purkkihernesoppaan lisätään höysteeksi kuutioitua palvikinkkua, muistaakseni myös sipulisilppua, mutta ainakin paprikasilppua ja puolitettuja hillosipuleita. Hyvä resepti sekin.

Tässä nyt tulee kerralla ainakin viikon ruoat. Osa menee tietysti pakastimeen, mutta eipä tarvitse muutenkaan joka päivä miettiä, mitä ruokaa tekisi. No niin, nyt rokkapata porisemaan. Muihin ajankohtaisasioihin palaan myöhemmin.