Unet jatkuvat. Mieheni sanoo, että se on terve merkki eli on aivotoimintaa. Aloin jo kuvaillakin viime yön unta, mutta yöllä niin selkeä ja looginen tapahtumasarja näytti kirjoitettuna sen verran lapselliselta, että pyyhkäisin sen pois. Ihmettelen vain, mitä kirkko-uni raamattuja jakavine pastoreineen mahtaa tarkoittaa. Ehkä aihe nousi uneen eilisistä kirkonkirjojen pohtimisesta, ehkä jostain muusta.

Eilinen sadepäivä tosiaan meni tietokoneella sukututkimuksen merkeissä. Yritän sitoa monia itselleni irrallisia langanpäitä yhteen. Kun kyselin isältä jostain hänen isovanhempiensa aikaisista asioista, ei isä voinut muuta kuin puistaa päätään: olin myöhässä yhden sukupolven verran kysymyksineni. Mutta eipä nämä nuoria likkoja vielä kiinnostaneet, silloin kun mummin kanssa kävimme sukuloimassa.

Lapsenlapseni edustaa laskujeni mukaan kahdettatoista sukupolvea suunnilleen samoilla asuinsijoilla, ainakin muutaman pitäjän tarkkuudella. Vaikka minulla on valmiita sukutauluja käytössäni, niin pää on aivan pyörällä. Kunpa vielä keksisin sellaisen tietokoneohjelman, jolla saisin piirrettyä tai taulukoitua näitä sukukarttoja jotenkin loogisesti ilman että tarvitaan kahden neliömetrin kokoista paperiarkkia.

Vaikka esi-isät ja -äidit ovat olleet talollisia ja siten helposti tunnistettavissa talojen nimen mukaan esimerkiksi kirkonkirjoista, on joskus vaikea pysyä kärryillä siitä kuka kenenkin kanssa on ollut naimisissa ja mistä on tuotu miniäksi tai kotivävyksi. Kun yksi puoliso on kuollut, on isäntä tai emäntä äkkiä mennyt uusiin naimisiin, usein edellisen veljen tai siskon kanssa. Myös serkusten väliset avioliitot ovat olleet yleisiä. Yhdestäkin vanhan emännän puolisosta on maininta, että hän oli hyvä lukemaan. Hyvä valintaperuste sekin, vaikka ehkä muitakin syitä löytyi. Isäntä oli muistaakseni 17 vuotta emäntäänsä nuorempi.

Yksi hankaluus on nimissä, kun jossain käytetään suomalaisia, jossain ruotsalaisia nimiä. Johan Gustafsson onkin toisessa lähteessä Juho Kustaanpoika. Näissä menee helposti sekaisin. Lisäksi perheet ovat olleet suuria ja lapsikuolleisuus yleistä. Jos yksi Carl August on kuollut parivuotiaana, on seuraava poika kastettu myös Carl Augustiksi.