333248.jpg

"Konstit on monet, sanoi akka kun kissalla pöytää pyyhki"

Olen jo jonkin aikaa miettinyt jonkinlaisen ikioman "niksipalstan" keräämistä. Tästä se nyt alkaa vanhalla sananlaskulla. Kuvassa esiintyvä kissa on nimeltään Minni, joka on tietääkseni jo siirtynyt autuaammille hiirimaille, eikä häntä ole käytetty ohjeen testaamiseen. Tässä alkuun varmaan tulee lähinnä erilaisia kodinhoidon konsteja, tarharanpoistoa ja sen sellaista, mutta eiköhän tästä ajan mittaan kehkeydy muutakin kuin pelkkä tahra-aapinen. Arvelin etukäteen, että yhtään sukkahousuniksiä ei tähän tule, mutta tulee sentään yksi.

Niksejä ei pidä ottaa liian tosikkomaisesti. Tarkoituksella en kuitenkaan anna väärää tietoa, vaan eri tavoin kokeiltuja ja hyväksi havaittuja pikkuvinkkejä elämän eri aloilta. Jokainen kuitenkin noudattakoon niksejä täysin omalla vastuullaan.

Yritän pitää näitä kaiken maailman aloja koskevia konsteja jotenkin aakkosjärjestyksessä ja täydentelen sivua sitä mukaa, kun muistuu mieleen tai löydän jotain omasta mielestäni sanomisen arvoista. Tätä sivua ei voi kommentoida, mutta kommentteja voi vapaasti viskata tavallisten kirjoitusteni perään.

Etikka - Etikalla voi poistaa kalkkitahroja, puhdistaa kahvinkeittimen ja mehumaijan (1 dl etikkaa / 1 litra vettä; kuumennetaan).

Kynttilää vetoketjuun - Jos vetoketju ei toimi kitkattomasti, hankaa siihen tavallista steariinikynttilää. Johan kulkee.

Lämpimät lapaset - Neulo ensin 10 cm jousinneuletta. Kun aloitat sileän neuleen, ota mukaan toinen lanka, jota juoksutat neuleen nurjalla puolella. Neulo 6 silmukkaa, neulo seitsemänteen mukaan myös ylimääräinen lanka, sitten taas 6 silmukkaa ilman jne. Lapaset ovat puolta lämpimämmät kuin yhdellä langalla.

Maito - Kuoritulla maidolla voi näppärästi liimata voi- tai silkkipaperista leikattuja tähtösiä ikkunaa.

Perunajauhot - Tuoreen rasvatahran poistoon pöytäliinasta: ripottele päälle perunajauhoa, johon rasva imeytyy.

Piimä - Jos tekstiileihin tulee ruostetahroja, saa ne poistettua piimässä liottamalla. Vaihtoehtoisia aineita ovat Sampo-pulveri tai oksaalihappo.

Ruokaöljyä tarroille - Uusissa astioissa ja säilyketölkeissä olevat, viheliäiset etiketit ja hintatarrat saa poistettua mm. ruokaöljyllä. Öljy liuottaa etiketin liiman.

Sokeripala - Anitta lähetti tällaisen niksin: "Luin niksinurkkaasi ja tuli mieleen sokeripalan käyttö. Sillä saa hyvin puhdistettua lieden keittolevyjen ympärystät kun hivene kostuttaa ja sitten rapsuttaa. Ei raavi liikaa, mutta lika lähtee. Olen testannut tätä konstia itse ja havainnut hyväksi.
Lapsena myös käytettiin sokeripalaa sääskenpistoihin viemään kutinaa. Kostutettiin pistokohta ja hangattiin sokerilla. En kyllä muista auttoiko." Kiitos!

Sukkahousuniksi - Sukkahousut ovat oivallinen puhdistuväline ammeen ja etenkin lavuaarin pesuun. Tulee puhdasta ja kiiltävää!

Suolaa punaviinille - Jos pöytäliinalle kaatuu punaviiniä, kannattaa ensimmäiseksi ripotella tahran päälle suolaa, johon viini imeytyy. Sitten vaan normaalisti liina pyykkiin.  

Suolaa ja sitruunaa - Kastele sitruunan puolikas tavalliseen ruokasuolaan ja hankaa esimerkiksi kuparikattilat kiiltäviksi. Tässä on samassa sekä tehokas puhdistusaine että kätevä työkalu. Tehokasta ja turvallista! Kuparin kiillotukseen joku on kokeillut myös hammastahnaa ja toinen HP-kastiketta. Näistä itselläni ei ole kokemusta.

Säilykepurkin avaaminen - Saat tiukan twist-off purkin avattua helposti Savonia-kahvilusikan avulla: lusikanvarrren ohuella päällä saat kammettua juuri sen verran ilman kannen rakoon, että purkki avautuu.  

Villan makua lampaassa - Jos pelkäät villan makua, jota tosin nykylampaissa harvoin edes on, kannattaa paistia valella vahvalla kahvilla, jossa on sekä sokeria että kermaa.