Eilen oli paitsi itsenäisyyspäivä, myös Nikolain, Niklaksen, Nikon ja Niilon nimipäivä. Tuttavapiiristäni en muista yhtään nimipäiväsankaria, mutta meikäläisen ikäluokka tietenkin muistaa Niiloista Niilo Tarvajärven ja hänen sunnuntai-aamun aamukahvilähetyksensä radiossa. Tarvajärvi, toimittaja, upseeri ja herrasmies, oli monessa mukana, myöhemmin myös kansanedustaja. Kuitenkin nämä aamukahvilähetykset jättivät lähtemättömän jäljen pikkutytön muistiini. Se tunnusmusiikki ja se kahvia tarjoileva Frida-rouva!

Niilon ja Nikolain nimet ovat tietenkin pyhimysperäisiä nimiä. Pyhä Nikolaus on 300-luvulla elänyt Myran piispa, joka tunnettiin lasten ja köyhien hyväntekijänä. Sittemmin hänet on ollut yksi tunnetuimpia pyhimyksiä sekä idän että lännen kirkoissa. Nikolauksen on sanottu olevan ainakin merenkulkijoiden, metsästäjien ja kauppiaiden suojelija, mutta myös varkaiden ja mainoshoitajien nimikkopyhimys. Ja tietysti joulupukin esikuva!

Nikolauksen nimestä on ennen vanhaan ollut paljon toisintoja: Niku, Nikke, Niilo, Klaus, Laaus, Laavi ja Laase sekä ortodoksien Miikkula, kertoo Vuotuinen ajantieto ja jatkaa: "Nikolauksen muisto elää vielä sadoissa suku- ja paikannimissä (Nikula, Niilonen, Nikkilä, Klaavo, Laasonen ym.) . Nimen tunnettuutta Suomessa ovat aikanaan lisänneet Nikolait Venäjän hovissa.

Uusi päivä, uudet kujeet. Nyt on näköjään Sampsan nimipäivä. En tunne yhtään.