Entiset ajat ovat tiiviisti mielessä, sillä olen levittänyt eteeni vanhoja, noin 1800 - 1900-luvun taitteen valokuvia. Vaari, mummi, tuntematon, tuntematon, mummi, ehkä mummin isä. Näitä yritän tunnistaa ja miettiä, kuka olisi kenenkin näköinen. Mummin ja vaarin nuoruudenkuvat ovat selviä tapauksia, mutta sitten tuo tuhti isäntämies, joka on aivan oman isäni näköinen. Voisiko hän olla mummin Ville-isä vaiko onko sittenkin vaarin monessa mukana ollut, kunnallismiehenäkin häärännyt vaija? Vertailen suupieliä ja nenän mallia ja tutkin valokuvaamoiden nimiä. Eiköhän ole aika todennäköistä, että samasta talosta kävi useampi yhtaikaa Helsingissä kuvaamossa, varsinkin kun mukana oli vanhempaakin väkeä? Harmillista, ettei albumiin tai edes kuvien taakse kirjoitettu nimiä eikä vuosilukuja. Nyt on vain arvailtava.

Albumissa on laaja valikoima sukulaisten kuvia, mutta myös ystävät antoivat kuvia toisilleen. Isäkään ei tunnista kaikkia sukulaisia, vaikka olisi sukunäköisyyttäkin. Tunnistamistani vaikeuttaa myös se, että osa henkilöistä on kuvattu vain vanhana, osasta löytyy kuvia eri ikäkausilta.

Ehkä seuraavaksi yritän kysellä, löytyisikö osviittaa museokokoelmista. Toki isä oman vaarinsa tunnistaa, minä vain en muista. Tässä kuitenkin on isäni isä nuorena miehenä. Hänet minäkin tunnistan ihan varmasti.

1878647.jpg

Nyt on vanhan almanakan mukaan Mooseksen päivä. Perämeren parhaat silakkasaaliit on pyydetty ja kalastajat rupeavat palailemaan kotinurkille, tietää Vilkuna-ystävämme. Tiesi myös, että Mooses on kylmä mies, joka uhkaa hallalla. "Mutta jos pääskyset ovat vielä täällä, lupaa Mooses pitkää syksyä,"  sanoi vanha kansa. Mooses tuli almanakkaan 1708.  Nyt näemmä viettää Ansa nimipäiväänsä. Kustaa Vilkuna arvelee, että Moosekselle siirtyi osa seuraavan päivän eli Pärttylin tehtävistä. Nykyalmanakka juhlii huomenna Ronin ja Mainion päivää.

Loimaalaiset komensivat: "Pirä pivos kii, ettes kylvä enää". Tänään näet olisi viimeinen rukiinkylvöpäivä. Mutta mitä kylvät, kun ei ole ainakaan meidän kulmilla vielä edellisiäkään saatu puitua. Pari naapuria on tehnyt pienen kierroksen pellolla. Me jatkamme pihapuuhia, kun yllättäen aurinkokin paistaa. Jos pärttylinä paistaa, paistaa viisi viikkoa eteenpäin....