Onko varpailla nimet? Ukkovarvas kyllä, pikkuvarvas kyllä, mutta entäs nämä muut? Etuvarvas, keskivarvas, nimetön varvas??? Nämä ehkä ovat niin mitättömiä ruumiinosia, etteivät ansaitse omaa nimeä vai olenko vaan niin pöljä, etten tiedä? Nämä kaksi ensimmäistä, siis etuvarvas ja kakkonen törmäsivät eilen saunanlauteille kiivetessäni niin lahjakkaasti rappusten reunaan, että nyt on ainakin yksi kynsi irtoamassa ja vähän kipeäkin.

Sormista tuli mieleen vanha loru: "Peukaloputti sai sian - hei, suomensotti sen kotiin vei. Pitkä mies siltä niskat taittoi, nimetön sitten makkarat laittoi. Pikkumies ne suuhunsa söi."

Onneksi maatyöläisten oli tarkoituskin pitää tänään tavaranhankintapäivä, joten varvas vaivaisine kynsineen saa ehkä vähän lepoa.  Eilen teimme pitkän päivän ja sain kasvimaan melkein käännettyä. Isäntä kaatoi pari isoa pajupuskaa  tontin laidalta uuden kasvihuoneen tieltä ja tuli vielä illalla avukseni. Kaivoimme yhdessä maa-artisokat maasta. Ne pitäisi tänään pestä, kuoria ja kiehauttaa. Osa on jo aloittanut uuden kasvun, joten koko saalis ei välttämättä päädy pataan. Niiden on tarkoituskin mennä takaisin maahan, mutta uuteen paikkaan, tulevan kasvihuoneen ympärille.

Kun maa-artisokat kasvattavat pitkää vartta ja kukkivat komeasti myöhään syksyllä, niin ne ovat aika kivan näköisiä ja suojaavatkin loppukesän paahtavalta auringolta.  Nyt ajattelin pakastaa suurimman osa valmiiksi viipaloituna, niin sitten niistä saa kätevästi paistoksen. Tekemiseen ihan valmiiksi ruoaksi asti ei tarmo nyt riitä.

Tämmöisiä pulleroita ne ovat:

572809.jpg

Multaa on mukuloiden päällä tässä välivarastossa, jotteivät ne ihan nahistuisi, mutta tosiaan, kasvu on jo alkamassa.