Ensin alkuun kiitoksen osoituksena juhlaliputus veteraanien kunniaksi. Mahdollisesti bloggaajissa ei kovin paljon sotaveteraaneja ole, mutta ehkä kuitenkin joku, ken tietää? Meitä rintamalla taistelleiden sotilaiden ja lottien lapsia sentään varmasti löytyy täältäkin. Mieheni on parhaillaan soittamassa veteraanijuhlassa, minä juhlistan päivää menemällä kohtsillään saunaan. Senkin tiedän, että isä ja äiti puolestaan olivat oman kuntansa juhlissa jo päivällä, kummallakin varmasti kunniamerkit rinnassa.

 546426.jpg

Olen pahoillani siitä historian ja omankin nuoruuden vaiheesta, jolloin meille ei kerrottu mitään sodistamme. Asia yksinkertaisesti unohdettiin, historiantunnilla ei ehditty sinne asti. Oma lukunsa tietysti on se, miten historia kiellettiin, pilkattiin ja väheksyttiin veteraaneja. Muistan kuitenkin kuin eilisen päivän sen, miten painokkaasti isä sanoi, että kukaan sodan kokenut ei koskaan enää toivo näkevänsä uutta sotaa. Nyt äitinä ja mummuna toivon yhtä hartaasti, ettemme me eivätkä lapsemme ja lapsenlapsemmekaan koskaan näkisi sotaa. Myöhemmin, kun olen yrittänyt perehtyä historian vaiheisiin, ovat monet asiat tietysti saaneet valaistusta.

Miten nuorina he joutuivatkaan sotaan. Äitikin oli vankisairaalassa lääkintälottana hädin tuskin parikymppisenä. Ja isä taistelemassa. Meillä kotona ei koskaan puhuttu sodasta. Kotona ei myöskään ollut aseita. Kun itse kävin kansalaisten turvakurssia, jossa olisi ollut mahdollisuus harjoitella ampumista, tuli minusta paitsi aseistakieltäytyjä, myös sotilaskarkuri. Livahdin takaoven kautta kotiin, hyvä etten ikkunasta karannut, sillä en olisi voinut edes sormenpäälläni tarttua pyssyyn. Paha olo jatkui pitkään.

On tänään kyllä muutakin tehty kuin kunnioitettu veteraaneja. Ostimme Lapsenlapselle uuden polkupyörän. Varsinaisesti uusi pyörä ei ole isompi, mutta on sentään ihkauusi ja kiiltävä. Poika tuntui tyytyväiseltä. Tyttärestä puhumattakaan, sillä hän oli kuvitellut joutuvansa kustantamaan itse lapsensa pyörän. Hän tietenkin otti lahjan iloisena vastaan.

Nyt taitaa olla kiire jo saunaan. Piti petata sängytkin tässä käänteessä tuulen tuoksuttamilla puhtailla lakanoilla.